Zona euro vrea sa ajunga la un compromis cu privire la datoria Greciei inainte de termenul limita fixat de FMI

Data publicarii: 05-12-2016 | Economie

Ministrii de Finante din zona euro spera sa ajunga, luni, la un compromis cu privire la reformele adoptate de Grecia, in incercarea de a obtine sprijinul Fondului Monetar International (FMI) pentru programul sau de asistenta pana la finele acestui an, transmite Reuters.

Reuniunea obișnuită de celor 19 miniștrii de Finanțe din zona euro va avea loc însă la o zi după Referendumul constituțional din Italia, al cărui rezultat a dus la demisia premierului Matteo Renzi și la noi presiuni asupra monedei euro, ceea ce complică și mai mult discuțiile cu Grecia. Dacă miniștrii de Finanțe vor ajunge la un acord la Bruxelles, este posibil să se mai reunească odată, înainte de Crăciun, pentru a discuta reducerea datoriei Greciei și rolul jucat de FMI, au declarat o serie de oficiali europeni.

Greciei i se cere de către creditorii din zona euro să adopte o serie de reforme importante precum și să vândă o serie de active de stat, în conformitate cu acordul de asistență în valoare de 86 de miliarde de euro încheiat anul trecut. Cu toate acestea, negociatorii nu au putut încă să ajungă la un acord cu privire la reformele în domeniul legislației muncii sau sectorului energetic și nici asupra țintelor fiscale pentru 2018 ale Greciei, lăsându-i pe miniștrii de Finanțe să acopere punctele în suspans.

Un eventual acord ar permite demararea discuțiilor pentru o reducere semnificativă a datoriei Greciei care se cifrează la aproximativ 180% din PIB și este cea mai mare din zona euro. Fondul Monetar Internațional, un creditor important în precedentele acorduri de susținere a Greciei, a condiționat participarea sa la noul acord de asistență de o reducere semnificativă a datoriei Greciei din partea zonei euro și de asemenea a fixat finalul acestui an drept termen limită pentru o decizie.

Cu toate acestea, Germania, cea mai mare economie din zona euro, vrea ca FMI să se alăture zonei euro și să pună presiuni asupra autorităților de la Atena pentru a face reforme. Duminică, ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a apreciat că reformele structurale vor ajuta mai mult Grecia să obțină o creștere sustenabilă decât un acord privind reducerea datoriei. În schimb, FMI consideră solicitările Berlinului nerealiste dacă Grecia nu va obține o reducere semnificativă a datoriei sau va adopta noi reduceri bugetare. La rândul său, Guvernul grec se opune unor noi măsuri de austeritate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: