Lazea (BNR): Romania este inca competitiva pe lucruri ieftine precum salarii, energie sau materie prima

Data publicarii: 08-12-2016 | Economie

Romania este inca competitiva prin lucruri ieftine precum salarii, energie sau materie prima, a declarat joi, intr-o conferinta de specialitate, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea.

"România este încă competitivă prin lucruri ieftine, salarii ieftine, prin energie, prin materie primă ieftină. Ca să devină competitivă și prin altceva înseamnă să aibă infrastructură, instituții ca lumea, administrație publică, deci dacă noi facem reforme structurale și rezolvăm acele probleme atunci străinii care vin în România vor plăti și salarii mai mari. Acelorași oameni cu aceleași calificări ei le plătesc salarii mai mici pentru că străinii văd corupție, administrație slabă, drumuri proaste și atunci ...", a mai arătat Lazea.

Potrivit acestuia, dacă se închide cercul vicios al instituțiilor statului, infrastructurii și toatele celelalte care trebuie făcute atunci automat vor putea crește salariile iar acesta este un mesaj complicat de transmis.

"Chiar dacă nu se iau în calcul majorări aprobate recent, un deficit de 3,2% ar pune România alături de Franța și Spania ca fiind singurele țări din cele 28 care depășesc limita de 3%. Sigur că se va încerca cu chiu cu vai să ne încadrăm în 3%, dar cum? Tăind investițiile. Primele care se taie, că nu strigă nimeni, sunt investițiile", a mai spus economistul șef al BNR.

Valentin Lazea participă joi la conferința "Lecții învățate & Gala Performanței 2016 pentru industria bancară", organizată de Oxygen Events.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: