Numarul persoanelor fizice cu restante la banci si IFN-uri a scazut la 611.613, in octombrie
Data publicarii: 08-12-2016 | EconomieNumarul persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a scazut cu 83.439, la 611.613 in octombrie, fata de nivelul din septembrie, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Raportat la luna ianuarie, în octombrie numărul restanțierilor a scăzut cu 102.308 persoane.
În ceea ce privește valoarea restanțelor, acestea se ridicau, în octombrie, la 8,49 miliarde lei, din care peste 2,87 miliarde lei erau în moneda națională, 4,03 miliarde lei echivalent în euro, 1,53 miliarde lei echivalent în alte valute și 51,4 milioane lei echivalent în dolari.
În funcție de categoria de întârziere, restanțele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 4,62 miliarde lei.
De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanțe de 57,2 milioane lei cu o întârziere de 61 — 90 de zile, respectiv de 39,6 milioane lei, între 31—60 de zile.
Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanțului depășea 1,86 miliarde lei, iar 1,92 miliarde lei — la colectare.
Restanțele la creditele acordate firmelor și populației se ridicau la peste 13,5 miliarde lei, la finalul lunii octombrie, suma fiind în scădere cu 40,8% față de cea consemnată la finalul aceleiași luni a anului precedent, informează Banca Națională a României.
Din această sumă, peste 5,8 miliarde lei erau restanțe în moneda națională, în scădere cu 41,2%, iar circa 7,65 miliarde lei în valută, acestea fiind mai mici cu 40,8%. Din totalul restanțelor, circa 4,6 miliarde lei proveneau din București.
Totalul creditelor depășea 221,5 miliarde lei, la finele lunii octombrie, valoarea lor fiind mai mare cu 2% comparativ cu cea de la finalul aceleiași luni din 2015.
Împrumuturile în moneda națională se cifrau la 123,6 miliarde lei.
În ceea ce privește creditele acordate populației, de peste 112,4 miliarde lei, cele pentru consum totalizau mai mult de 52,2 miliarde lei, cele pentru locuințe depășeau 57,4 miliarde lei, iar cele destinate altor scopuri — peste 1,29 miliarde lei.
Rata creditelor neperformante se ridica la 10%, în septembrie.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online