OPEC si statele din afara cartelului ar putea semna un acord istoric, care sa majoreze pretul titeiului
Data publicarii: 10-12-2016 | EconomieRusia si alte state producatoare de titei au inceput sambata intalnirea cu Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), exprimandu-si optimismul privind incheierea unui acord de reducere a productiei, care sa majoreze pretul hidrocarburilor, transmit Reuters si Wall Street Journal.
OPEC, cartelul format din 13 state care controlează peste o treime din producția mondială de petrol, încearcă să convingă și alte state să contribuie la reducerea producției, care a dus la scăderea prețului la țiței și a afectat semnificativ economiile dependente de resursele energetice.
În 30 noiembrie, statele membre ale OPEC au ajuns la un acord pentru a-și reduce producția cu 1,2 milioane barili pe zi începând din luna ianuarie 2017, aceasta urmând să fie prima scădere a producției decisă de OPEC în ultimii opt ani. Producătorii din afara OPEC ar urma să își reducă producția lor combinată cu 600.000 de barili pe zi, iar jumătate din scădere ar urma să fie asigurată de Rusia.
Sâmbătă, cel puțin 12 state din afara OPEC sunt așteptate să participe la reuniunea care se desfășoară la sediul OPEC din Viena, unde ar urma să se finalizeze acordul de reducere a producției de țiței, a afirmat secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo.
Moscova este interesată de creșterea prețului la petrol, produs care asigură o mare parte din veniturile sale bugetare. În ultimii doi ani, prăbușirea prețului la petrol și sancțiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească. În plus, o reducere a producției cu 300.000 de barili pe zi nu este una semnificativă pentru Rusia, în condițiile în care, în toamnă, producția sa de petrol a atins un nivel record pentru perioada post-sovietică, de 11,2 milioane barili pe zi.
Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat sâmbătă dimineață că este "sigur" că se va ajunge la un acord.
"Trebuie să găsim un echilibru între necesitățile producătorilor și cele ale consumatorilor. Au existat suficiente discuții pe acest subiect", a declarat ministrul Petrolului din Sudan, Mohamed Zayed Awad, exprimându-și încrederea că înțelegerea va fi finalizată.
Surse din OPEC au declarat că nouă state care nu fac parte din cartel vor participa la reuniune: Azerbaidjan, Kazahstan, Oman, Mexic, Rusia, Sudan, Sudanul de Sud, Bahrein și Malayezia. De asemenea, Bolivia ar putea participa la negocieri iar Brunei și-a exprimat angajamentele dar nu va participa la întâlnirea de la Viena, adaugă sursele.
Până acum, doar Oman și Rusia s-au angajat să facă reduceri, una dintre surse menționând că și Mexicul ar putea contribui. În schimb, Kazahstan vrea să-și majoreze anul viitor producția, după ce a lansat proiectul gigant Kashagan.
La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în luna februarie a crescut vineri cu 0,44 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 54,33 dolari. De la mijlocul lui 2014, cotația barilului de petrol s-a înjumătățit din cauza supraproducției.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online