Primul acord din 1979 intre Boeing si Iran pentru vanzarea a 80 de avioane evaluate la 16,6 miliarde dolari
Data publicarii: 12-12-2016 | EconomieGrupul aeronautic american Boeing a semnat duminica un acord cu Iranul pentru vanzarea a 80 de avioane, evaluate la 16,6 miliarde de dolari, primul acord de acest fel din 1979, transmit Bloomberg si Reuters.
De asemenea, autoritățile din Teheran au anunțat că sunt aproape de încheierea unui acord cu Airbus pentru 50-60 de aeronave.
Acordul cu Boeing include 50 de modele 737 MAX 8s, 15 modele 777-300ERs și 15 modele 777-9s. Livrările vor începe în 2018 și se vor derula pe o perioadă de zece ani.
Boeing a precizat că acordul a fost semnat conform condițiilor din licența guvernului SUA emisă în septembrie, iar tranzacția cu Iran Air va sprijini aproape 100.000 de locuri de muncă în industria aerospațială din Statele Unite.
Iranul este o piață critică pentru Boeing în lupta sa cu rivala Airbus Group SE, a apreciat analistul Loren Thompson de la Lexington Institute. Acesta a adăugat: "Boeing nu poate concura cu Airbus dacă nu reușește să livreze aeronave în țări ca Iran și China. Vânzările către Iran sunt o afacere obligatorie pentru Boeing".
Un oficial iranian a declarat, pentru Reuters, că operatorul Iran Air se află "în stadiul final" al încheierii unui acord cu grupul european Airbus, care în primă fază va livra 50-60 de aeronave.
Primul avion Airbus ar urma să ajungă în Iran în 2017.
Grupul american Boeing și-a menținut anul trecut poziția de cel mai mare producător de avioane din lume, depășind Airbus pentru al patrulea an consecutiv, după ce a accelerat producția modelului de vârf 787 Dreamliner.
Cu 635 de avioane livrate, Airbus Group și-a depășit, în 2015, recordul din 2014 (629 de aeronave), dar rămâne în urma rivalei Boeing. Anul trecut, grupul american a livrat 762 de avioane, de asemenea un nivel record și un avans de 5% față de 2014.
Airbus Helicopters a inaugurat, recent, noua fabrică din România, o investiție de 52 de milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind așteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial