ANCOM: Utilizatorii de servicii postale pot declara valoarea coletului expediat pentru a fi despagubiti integral

Data publicarii: 15-12-2016 | Economie

Utilizatorii care doresc sa trimita bunuri de valoare in tara ar putea opta pentru serviciul de trimitere cu valoare declarata, astfel acestia putand fi despagubiti integral in caz de pierdere, furt sau distrugere totala/partiala ori deteriorare a coletului pe parcursul livrarii, precizeaza Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), intr-un comunicat de presa transmis, joi, AGERPRES.

'În contextul creșterii numărului de colete expediate de sărbători, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) îi sfătuiește pe utilizatorii care doresc să trimită bunuri de valoare în țară (telefoane, aparate foto etc.) să opteze pentru un serviciu de trimitere cu valoare declarată, chiar dacă acesta presupune costuri mai mari de expediere. Declararea valorii coletelor este singura modalitate prin care utilizatorii pot fi despăgubiți corespunzător, în raport cu suma declarată, în caz de pierdere, furt sau distrugere totală/parțială ori deteriorare a coletului pe parcursul livrării acestuia către destinatar', notează arbitrul telecom.

Conform sursei citate, serviciul de trimitere cu valoare declarată este taxat suplimentar față de alte tipuri de servicii poștale, cu sume care reprezintă, adesea, un procent din valoarea declarată a bunului expediat. În plus, acesta funcționează ca o asigurare a întregii valori declarate a coletului în caz de pierdere, furt, distrugere ori deteriorare, spre deosebire de alte tipuri de servicii poștale interne care nu includ o astfel de facilitate și pentru care furnizorii sunt obligați prin lege să acorde o despăgubire ce reprezintă de 10 ori tariful serviciului.

ANCOM precizează faptul că, în cazul în care utilizatorul declară o valoare a coletului mai mică decât cea reală, despăgubirea va fi calculată în raport cu nivelul valorii declarate.

Serviciul cu valoare declarată nu este oferit implicit de furnizor, ci la cererea expeditorului. De asemenea, dacă furnizorul își pune la dispoziție o aplicație online de completare a documentelor de transport, utilizatorul trebuie să verifice dacă aplicația oferă și opțiunea de asigurare a coletului, dar și dacă documentul de transport înmânat de curier la preluarea coletului reflectă cerințele/condițiile de livrare solicitate.

Autoritatea de reglementare subliniază că furnizorii de servicii poștale nu au obligația de a oferi acest serviciu, fiind deci posibil ca unii dintre ei să nu o facă.

Pe de altă parte, aceste reguli se aplică exclusiv trimiterilor poștale interne, respectiv acelor trimiteri expediate de pe teritoriul României către o adresă situată pe acest teritoriu, iar în funcție de oferta furnizorului de servicii poștale, serviciul cu valoare declarată poate fi utilizat inclusiv pentru trimiterile poștale care fac obiectul serviciului contra ramburs, caz în care utilizatorii vor fi despăgubiți cu suma ce reprezintă valoarea declarată.

În caz de pierdere, furt, distrugere (totală sau parțială) sau deteriorare a bunului expediat, utilizatorii vor trebui să se adreseze mai întâi furnizorului, care are obligația să își soluționeze reclamația conform contractului încheiat sau Condițiilor sale generale privind furnizarea serviciilor poștale, cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2013.

Dacă reclamația nu a fost soluționată amiabil sau nu s-a primit un răspuns în maximum trei luni de la formulare, utilizatorii se pot adresa ANCOM, cu dovada îndeplinirii procedurii reclamației prealabile, urmând anumiți pași.

ANCOM menționează că nu poate stabili cuantumul despăgubirilor și nici obliga furnizorul la plata acestora, astfel de competențe revenind instanțelor de judecată.

Sursa: Agerpress