Romania, unul dintre cele sase state membre UE cu inflatie anuala negativa in noiembrie

Data publicarii: 16-12-2016 | Economie

Rata anuala a inflatiei in zona euro si Uniunea Europeana a urcat in luna noiembrie pana la 0,6% de la 0,5% in luna octombrie, in schimb in Romania a fost in teritoriul negativ (minus 0,2%) de la un nivel de 0,1% in octombrie, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Potrivit sursei citate, doar șase state membre au înregistrat o inflație anuală negativă în noiembrie: Bulgaria și Cipru (minus 0,8%), alături de România, Irlanda, Grecia și Slovacia, toate cu o inflație anuală de minus 0,2%.

Cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Belgia (1,7%), Cehia (1,6%) și Malta (1,5%). Comparativ cu luna octombrie 2016, inflația anuală a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în șase state și a crescut în 17 state.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,07 puncte procentuale), urmate de chirii și țigări (cu o creștere de 0,04 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,05 puncte procentuale) și a pachetelor turistice (minus 0,04 puncte procentuale).

În ceea ce privește România, datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că prețurile de consum, măsurate prin indicele prețurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,7% în luna noiembrie 2016 comparativ cu luna noiembrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC), rata anuală a prețurilor de consum a fost de minus 0,2%

Banca Națională României (BNR) și-a menținut, în cel mai recent Raport asupra inflației, prezentat în noiembrie, estimarea de inflație pentru acest an la minus 0,4%, însă a revizuit în creștere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august.

Sursa: Agerpress