Etiopia a inaugurat un baraj controversat care ar urma sa-i dubleze capacitatea energetica
Data publicarii: 17-12-2016 | EconomieEtiopia a inaugurat sambata barajul cel mai inalt din Africa, un proiect care ar urma sa-i permita acestei tari aproape sa-si dubleze capacitatea energetica, dar care ameninta, potrivit criticilor, modul de viata al populatiilor locale si un lac kenyan inclus in patrimoniul mondial al umanitatii, relateaza AFP.
Inaugurarea barajului de 243 de metri înălțime s-a derulat "în prezența miniștrilor și ambasadorilor din mai multe țări, printre care prim-ministrul Hailemariam Desalegn", a anunțat postul de radio public Fana pe site-ul său de internet.
"Gibe III", situat la o distanță de circa 350 km de capitala Addis Abeba, este cel mai important dintr-o serie de baraje hidroelectrice pe care Etiopia le construiește pe râul Omo, care curge dinspre nord spre sud.
Noul baraj ar urma să atingă o capacitate de 1870 MW, ceea ce va face din el cel de al treilea baraj din Africa și va aduce capacitatea energetică a Etiopiei la 4.200 MW. O parte din energia generată de Gibe III ar urma să fie exportată în Kenya.
Construcția, începută în urmă cu nouă ani și care a avut numeroase întârzieri, ar fi costat 1,5 miliarde de euro, fiind finanțat în proporție de 40% de statul african și de 60% printr-un credit la China Exim Bank.
În condițiile în care nu are resurse de gaz sau petrol, Etiopia mizează pe potențialul său de energii regenerabile pentru a-și susține rapida dezvoltare economică. Addis Abeba nu vrea doar să-și producă integral necesarul de electricitate, ci și să exporte în țările vecine.
Etiopia vrea să-și sporească capacitatea hidroelectrică până la 40.000 MW în 2035, în primul rând datorită apelor Nilului. Barajul așa-numit "Marea Renaștere", un alt proiect în construcție pe Nilul Albastru, ar urma să atingă o capacitate de 6.000 MW, echivalentul a șase reactoare nucleare.
Criticii "Gibe III", care a început deja să producă electricitate în 2015, se tem ca acesta să nu bulverseze viața a sute de mii de persoane care trăiesc în aval până la lacul Turkana, în Kenya vecină, și să condamne acest lac care își asigură 80% din resurse din fluviu, potrivit ecologiștilor kenyeni.
Partea meridională a Văii râului Omo și lacul Turkana sunt ambele incluse în patrimoniul UNESCO.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online