CET Govora a trecut pe profit, la 4 luni de la intrarea in insolventa

Data publicarii: 19-12-2016 | Economie

Producatorul de energie electrica si termica CET Govora a trecut pe profit incepand cu luna septembrie si a ajuns la un castig de 3,6 milioane de lei in noiembrie, dupa intrarea in insolventa a companiei in luna mai, se arata intr-un comunicat al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei, remis, luni, AGERPRES.

"La doar 4 luni de la preluarea mandatului de administrator judiciar, Euro Insol a reușit să profitabilizeze Complexul Energetic Govora din Râmnicu-Vâlcea. La 9 mai 2016, Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenței CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: pierderi de 335 milioane lei, datorii de 438 milioane lei, capitaluri proprii negative de 96 milioane lei, disponibil bancar de doar 170.000 lei, câtă vreme doar fondul lunar de salarii depășea 10 milioane lei", se arată în comunicat.

Potrivit lui Remus Borza, coordonatorul Euro Insol, ca efect al măsurilor implementate de administratorul judiciar, constând în principal în: denunțarea și renegocierea a peste 100 contracte care au generat venituri suplimentare de peste 38 milioane lei, în special din creșterea prețurilor utilităților energetice furnizate către Oltchim și Uzinele Sodice Govora, reduceri de peste 13 milioane lei din renegocierea prețurilor de achiziție la materiale, echipamente, furnituri, servicii, reducerea cu 12 milioane lei a fondului de salarii, (consecința disponibilizării a 282 angajați), redefinirea și optimizarea fluxurilor și proceselor de producție, CET Govora a reușit după 5 ani să reintre pe profit, a declarat Remus Borza, coordonatorul Euro Insol.

"Astfel, de la 2 milioane lei profit înregistrat pe septembrie, urcă la 3,4 milioane lei la octombrie și 3,6 milioane lei în noiembrie. Și disponibilul bancar a crescut de la 170.000 lei la 9 mai la 43 milioane lei la 30 noiembrie 2016. De la deschiderea insolvenței și până în prezent s-au achitat peste 180 milioane lei datorii comerciale și fiscale curente, creând, astfel, premise favorabile pentru implementarea cu succes a unui plan de reorganizare", a adăugat Borza, citat în comunicat.

Dintre cele șapte termocentrale pe cărbune funcționale azi în România, doar CET Govora înregistrează profit. În schimb, pierderile cumulate ale Complexului Energetic Hunedoara și Complexului Energetic Oltenia depășesc 2 miliarde lei.

Sursa: Agerpress