Romania lider in UE la cresterea costurilor cu mana de lucru in trimestrul al treilea

Data publicarii: 19-12-2016 | Economie

Costul orar cu mana de lucru in intreaga economie a crescut cu 1,5% in zona euro si cu 1,9% in UE, in trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, in randul statelor membre cea mai mare crestere anuala fiind inregistrata in Romania, 14,7%, potrivit datelor publicate luni de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Este al treilea trimestru consecutiv în care România înregistrează cea mai mare creștere anuală a costurilor cu mâna de lucru din UE, ritmul de creștere înregistrând chiar o accelerare după un avans de 11,9% în primul trimestru și o creștere de 13,3% în trimestrul doilea.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. În România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 14,7% în trimestrul al treilea, iar costurile non-salariale au înregistrat o creștere anuală de 14,8%.

Avansul costurilor cu forța de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 25,6% a costului orar al forței de muncă în sectorul de non-business, la care se adaugă o creștere de 11,3% a costului orar al forței de muncă în sectorul de business, în ambele cazuri fiind vorba de creșteri mult peste media europeană. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 14,2% în sectorul construcțiilor, cu 12,7% în servicii și cu 9,1% în industrie.

Potrivit datelor publicate de Institutului Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 4,67% în trimestrul III al acestui an față de trimestrul precedent și de 14,71% față de același trimestru al anului anterior. Față de trimestrul II 2016, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice însă cele mai semnificative majorări s-au înregistrat în învățământ (32,20%), administrație publică (7,06%), sănătate și asistență socială (5,18%) și alte activități de servicii (5,12%). Comparativ cu același trimestru al anului precedent, pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în învățământ (34,41%), tranzacții imobiliare (30%) și sănătate și asistență socială (28,24%). Scădere s-a înregistrat doar în industria extractivă (-2,48%).

Sursa: Agerpress