Negritoiu (ASF): Fondul National pe care PSD vrea sa il infiinteze poate exista doar daca se faca listari

Data publicarii: 21-12-2016 | Economie

Fondul National pe care PSD vrea sa il infiinteze nu poate exista decat daca se fac listari pe bursa, a declarat, miercuri, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, intr-o conferinta de presa.

"Existența Fondului Național presupune listări mai multe pentru că numai așa se poate face capitalizarea Fondului. Noi am făcut o analiză și am estimat listări majoritare sau minoritare la societățile de stat care pot să capitalizeze Fondul Național. Altfel e foarte greu să găsești bani', a spus președintele ASF.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, pe 22 septembrie, intenția de a înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI).

FSDI are drept obiective reindustrializarea României, finanțarea proiectelor strategice, diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre regiuni și din interiorul regiunilor, dezvoltarea sectoarelor competitive și creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, Fondul urmând să includă, într-o primă fază, toate companiile de stat profitabile.

"Estimăm, din emiterea de obligațiuni, o atragere de fonduri de 25 de miliarde de lei în următorii patru ani, dividende de cel puțin 10 miliarde de lei. Acum sunt 2,5 miliarde de lei la aceste companii, estimăm atragerea altor surse în proiecte investiționale de cel puțin 25 miliarde de lei și un miliard de lei din vânzarea unor active care sunt complet neperformante", a menționat președintele Dragnea.

Din bugetul FSDI ar urma să fie susținute financiar atât investițiile în agricultură, în domeniul farmaceutic, în apărare, cât și cele din infrastructura rutieră.

Sursa: Agerpress