Banca Mondiala: Economia Romaniei va creste cu 3,7% in 2017, cu 3,4% in 2018 si cu 3,2% in 2019
Data publicarii: 11-01-2017 | EconomieEconomia Romaniei va creste cu 3,7% in 2017, cu 3,4% in 2018 si cu 3,2% in 2019, estimeaza Banca Mondiala in raportul privind Perspectivele Economiei Globale.
Pentru 2016, instituția financiară internațională are o prognoză de creștere economică pentru România de 4,7%, în creștere cu 0,7 puncte procentuale față de estimarea din iunie anul trecut. În schimb, estimările pentru anii viitori au rămas neschimbate.
În plus, Banca Mondială remarcă faptul că avansul economic semnificativ din 2016 a fost susținut de măsura prociclică de reducere a TVA, însă creșterea economică se va stabiliza în 2017.
Ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan, declara, la preluarea mandatului, că programul de guvernare este fundamentat pe o creștere economică, în medie, de 5,5% pe an în următorii patru ani.
La nivel global, după valorile scăzute înregistrate în anul post-criză precedent, în 2017, conform previziunilor Băncii Mondiale, creșterea economică mondială va înregistra o intensificare moderată de 2,7%, pe măsura reducerii obstacolelor care afectează activitatea țărilor exportatoare de produse de bază cu o economie de piață emergentă și în curs de dezvoltare, în timp ce nivelul cererii interne rămâne robust în rândul țărilor importatoare de produse de bază care operează în economiile emergente și în curs de dezvoltare.
Conform raportului BM, anul acesta se preconizează o creștere economică în rândul economiilor avansate de 1,8%.
'Cu toate acestea, perspectivele sunt întunecate din cauza incertitudinii care caracterizează orientarea politică în economiile dezvoltate. O perioadă îndelungată de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scăzut de creștere a investițiilor, în condițiile în care această situație împiedică dezvoltarea țărilor cu venituri scăzute, medii și ridicate', mai reiese din raportul citat.
Totodată, în document este analizată încetinirea alarmantă, din ultima perioadă, a ritmului de creștere a investițiilor realizate în economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare, economii care reprezintă o treime din PIB-ul global și în care se regăsesc aproximativ trei sferturi din populația mondială și din populația săracă a lumii.
În regiunea Europa și Asia Centrală, creșterea economică anticipată pentru 2017 este de 2,4%, fiind stimulată de redresarea economiilor exportatoare de produse de bază, inclusiv de redresarea economică a Turciei, se spune în raport.
'Prognoza depinde de redresarea prețurilor pentru produsele de bază și de diminuarea incertitudinii politice. În cazul Rusiei, creșterea prognozată este de 1,5% pe parcursul anului, pe măsura finalizării procesului de ajustare la prețurile scăzute ale petrolului. Rata de creștere economică preconizată pentru Azerbaidjan este de 1,2%, iar pentru Kazakhstan de 2,2%, ca rezultat al stabilizării prețurilor la produsele de bază și reducerii dezechilibrelor economice. Rata de creștere prognozată pentru Ucraina este de 2%', se subliniază în documentul Băncii Mondiale.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice