Guvernul ingheata contributia la Pilonul II la 5,1% pentru 2017 si promite majorarea la 6% din 2018 (proiect)
Data publicarii: 23-01-2017 | EconomieContributia la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat, se mentine la nivelul stabilit pentru 2016, respectiv 5,1%, reiese dintr-un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat luni pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP).
"Se propune extinderea aplicării și pe perioada 1 martie — 31 decembrie 2017 a unora dintre măsurile aprobate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2016 care vizează (...) menținerea cotei de contribuție la fondul de pensii la nivelul prevăzut pentru anul 2016", se menționează în proiectul citat.
În schimb, "începând cu 1 ianuarie 2018 cota de contribuție la fondurile de pensii administrate privat se majorează la 6%", se mai arată în proiect.
Guvernul Cioloș a decis, la finalul anului trecut, înghețarea contribuției la Pilonul II la 5,1% pentru primele două luni din 2017.
Potrivit legii inițiale, contribuția la Pilonul II de pensii ar fi trebuit să ajungă la 6% încă din anul 2016, însă autoritățile au decis de câteva ori amânarea majorării anuale de 0,5 puncte procentuale prevăzută de lege, de la 2% în 2008.
Ulterior, însă, legea a suferit o serie de modificări, iar prima amânare a avut loc în 2009, pe fondul crizei financiare, iar a doua în 2016 când, în loc de o majorare de 0,5 puncte s-a decis o creștere de doar 0,1 puncte, de la 5% la 5,1%.
"Legea nr. 411/2004, cu modificările și completările ulterioare, stabilește o cotă transferată de 2%, în anul 2008, urmând ca în termen de 9 ani de la începerea activității de colectare, contribuția la fondul de pensii să se majoreze la o cotă maximă de 6%, cu o creștere de 0,5 puncte procentuale pe an până în anul 2015 inclusiv, respectiv cu o creștere de 0,1 puncte procentuale în anul 2016 și cu o creștere de 0,9 puncte procentuale în anul 2017, începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an", se mai arată în proiectul menționat.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice