Comisiile parlamentare pentru buget-finante, aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Transporturilor pe 2017
Data publicarii: 04-02-2017 | EconomieMembrii comisiilor pentru buget - finante reunite au avizat, sambata, favorabil proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2017 in forma propusa de Guvern, cu 17 voturi pentru si 10 voturi impotriva.
* Parlament: Ședința Comisiilor reunite de buget
Fotografii pe AGERPRES FOTO
"Ministerul a avut o creștere bugetară din fonduri europene nerambursabile care constituie și principala resursă pe care ne bazăm în acest an pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în România. Astfel, pentru 2017, absorbția acestor fonduri pentru investiții în infrastructură va crește de la 1,8 miliarde lei cât a fost în 2016 la peste 8 miliarde de lei. Bugetul a fost împărțit pe proiecte și a fost semestrializat, astfel încât să putem estima o execuție cât mai aproape de realitate în primul semestru. Această defalcare a bugetului pe semestre a avut ca scop surprinderea cât mai exactă a perioadelor în care se vor face lucrări, în funcție de particularitățile fiecărui proiect de infrastructură, întrucât este știut faptul că marea parte a execuției lucrărilor în domeniul infrastructurii rutiere încep cu luna aprilie și se finalizează ca și perioadă de lucrări la sfârșitul lunii octombrie, lucru care presupune o balansare foarte precisă a necesarului financiar pentru semestrul II", a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în cadrul dezbaterilor pe proiectul de buget al Ministerului Transporturilor pe 2017, din comisiile parlamentare pentru buget-finanțe, reunite.
Șeful de la Transporturi a precizat că pentru cheltuielile cu întreținerea infrastructurii rutiere și feroviare, cât și pentru subvențiile acordate pentru transportul de pasageri, au fost alocate 4,12 miliarde lei, bugetul de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii din fonduri europene este de 8,8 miliarde de lei, iar bugetul de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii din bugetul de stat de 840 de milioane de lei.
"Ne-am concentrat cheltuielile de investiții pe fondurile europene, atât pentru a scădea presiunile pe buget, cât și pentru a crește exponențial gradul de absorbție de fonduri europene. Alocarea pe care am realizat-o pentru dezvoltarea infrastructurii de transport surprinde fidel nevoile reale de finanțare și se prezintă după cum urmează: pentru sectorul rutier — 5,1 miliarde lei, sectorul feroviar — 2,7 miliarde lei, metrou — 1,1 miliarde lei, sectorul naval — 496 milioane lei, sectorul aerian — 13 milioane de lei, iar cheltuielile pentru proiectele ex-ISPA și cofinanțările pentru instituții financiare internaționale 160 de milioane de lei", a precizat ministrul.
Parlamentarii au depus la proiectul de buget al MT un număr de 156 de amendamente, 63 de la PNL, 29 de la UDMR, 37 de la PMP, 24 de la USR, 2 de la ALDE și unul de la PSD.
Ministerul Transporturilor are prevăzut pentru anul 2017 un buget de 13,761 miliarde de lei, în creștere cu 60,33% raportat la execuția preliminată pe 2016, care a fost de 8,583 miliarde de lei.
Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creștere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.
Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marți, 7 februarie, într-o ședință de plen comun care va începe la ora 10,00.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău