ASF vrea realizarea unui sistem de repartizare aleatorie a clientilor cu risc ridicat

Data publicarii: 14-03-2017 | Economie

Autoritatea de Supraveghere Financiara vrea introducerea, in noua lege a RCA, a conceptului de client cu risc ridicat si alocarea acestuia catre asiguratori in functie de cota de piata pe care o detin, a declarat marti Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepresedinte al ASF, in cadrul unei dezbateri publice.

"Vrem să introducem conceptul de client cu risc ridicat. Toate piețele din Uniunea Europeană au clienți, au asigurați pe zona RCA atât clienți cu risc scăzut, mediu, dar și cu risc ridicat. Dreptul la asigurare îl au toți. Ceea ce înseamnă că și acei clienți cu risc ridicat trebuie asigurați și trebuie asigurați la un tarif corect, nu la un tarif maximal, care, de altfel, să aibă ca scop respingerea clientului de la asigurare. Cum vom face acest lucru, va fi un întreg mecanism. Noi vă propunem ca o instituție care se numește Biroul Asiguratorilor Auto din România, ce se află în prag de înființare, de altfel, pe ordonanța 54, iar la sfârșitul acestei săptămâni dânșii vor înregistra statutul, în acest BAAR vor funcționa atât fostul BAAR, ca birou de compensare între state, precum și actualul Fond de Protecția a Victimelor Străzii, iar suplimentar în atribuțiile BAAR vor fi următoarele: pe de o parte analize de piață, emiterea unui tarif de referință în piață (...) și, nu în ultimul rând, baza de date CEDAM", a spus Cornel Coca Constantinescu, în cadrul unei consultări publice pe tema RCA organizată de Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

Potrivit acestuia, în momentul în care un asigurat primește o ofertă de asigurare cu un tarif mai mare de un prag de referință ce va fi stabilit de către BAAR, acesta va merge și va cere o ofertă de la alți doi asiguratori, iar dacă și aceștia vor oferta peste acest prag va merge la BAAR, iar instituția va determina un nivel de asigurare în funcție de riscul la nivelul pieței și va repartiza persoana către asiguratorii care vând RCA în funcție de cota de piață pe care o deține fiecare în parte.

"Logica este următoarea: în primul rând trebuie să fim predictibili în ceea ce privește costurile pe care le vor avea asiguratorii. Dacă au cotă de piață de 10% pe un portofoliul cu risc mediu și scăzut, e firesc să aibă 10% dintr-un portofoliu cu risc crescut. Deci toți acești asigurați cu risc ridicat vor fi repartizați în funcție de cota de piață a fiecărui asigurator", a afirmat Cornel Coca Constantinescu.

Oficialul ASF a precizat că odată avut un tarif de referință în piață este important ca toată lumea să înțeleagă că nu poate cere un preț de patru ori sau de 10 ori mai mari decât acel tarif de referință decât foarte bine motivat.

Constantinescu a menționat că în acest proiect ASF are alături specialiști de la Banca Mondială și că se încearcă împreună cu dânșii și cu auditori de la companiile de specialitate determinarea tarifelor de referință pe segmente de risc existente în piață.

Președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Leonardo Badea, a declarat la finalul dezbaterilor că a solicitat trimiterea în decursul unei săptămâni de amendamente din partea părților interesate. De asemenea, acesta a precizat că așteaptă un punct de vedere pe marginea proiectului de lege din partea Guvernului. În cazul în care noua lege nu va fi adoptată în timp, atunci se poate recurge la prelungirea actualei ordonanțe cu încă trei luni.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: