Dumitru: Daca Romania ar colecta acelasi procent din PIB ca Bulgaria, ar avea surplus la buget

Data publicarii: 21-03-2017 | Economie

Romania a ajuns la un minim istoric in ceea ce priveste veniturile la buget, iar daca ar colecta cat Bulgaria, ar avea surplus, a declarat, marti, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, la o conferinta dedicata problemelor cu care se confrunta producatorii romani..

"Deficitul bugetar în România a început să crească din nou după o perioadă lungă de timp în care el scăzuse. Ajunsesem la un nivel foarte scăzut la nivel european. În momentul de față, conform proiecției Comisiei Europene, România va avea cel mai mare deficit din Europa. 3,6% este proiecția Comisiei Europene. Ar reprezenta cel mai mare deficit din Europa, după Spania și Polonia. Anvelopa bugetară este extrem de mică. Discutăm de venituri din taxe și impozite colectate în 2017 conform proiecției CE de doar 25,4% din PIB față de o medie europeană de 40%. Despre ce țară europeană discutăm noi, când avem un gap între noi și media europeană de 15% din PIB?", a spus Dumitru, la conferința "Falia dintre economia românească și România productivă: Politicile necesare să o acoperim".

Potrivit acestuia, Bulgaria, spre exemplu, are 30% din PIB venituri bugetare.

"Imaginați-vă că, dacă România ar avea venitul din Bulgaria, ar avea surplus bugetar. Veniturile la care am ajuns la buget sunt la minim istoric. Ultimii ani au consemnat o reducere masivă a veniturilor din taxe și impozite. Relaxarea fiscală ne-a costat 2% din PIB. Nu există niciun fel de reduceri de taxe autofinanțate. Este o iluzie pe care mulți dintre noi o avem în cap. Nu există așa ceva", a mai arătat președintele Consiliului Fiscal.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: