CFA: Indicatorul de incredere macroeconomica a crescut cu doua puncte in februarie
Data publicarii: 24-03-2017 | EconomieIndicatorul de incredere macroeconomica al CFA Romania a crescut in februarie, comparativ cu luna anterioara, la valoarea de 56,9 puncte (plus 2 puncte).
Conform unui comunicat remis, vineri, AGERPRES, majorarea s-a datorat în principal corecției indicatorului de condiții curente.
"Astfel, indicatorul condițiilor curente a fost de 67,9, valoare în creștere cu 4,3 puncte, în timp ce indicatorul anticipațiilor a crescut marginal, cu 0,8 puncte, până la valoarea de 51,3 puncte", se menționează în comunicat.
În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, 67% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Astfel, valorile mediane ale anticipațiilor pentru orizontul de șase luni au consemnat un curs anticipat de 4,5500 (valoare în creștere cu 500 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior), în timp ce pentru orizontul de 12 luni au consemnat un curs anticipat de 4,5600 (valoare, de asemenea, în creștere cu 500 pips față de cea înregistrată în exercițiul anterior).
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (martie 2018/martie 2017) a înregistrat o valoare mediană de 1,5% (valoare similară cu cea înregistrată în exercițiul anterior).
Sunt de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă la leu, atât pentru scadențele pe termen scurt (3 luni), cât și pentru cele pe termen mediu (5 ani), 93% dintre participanții la sondaj anticipând această evoluție.
Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat în luna mai 2011. Acesta dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt membri ai CFA România și candidații pentru nivelurile II și III ale examenelor CFA.
Indicatorul de încredere macroeconomică are valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a șase întrebări cu privire la condițiile curente — referitoare la mediul de afaceri și piața muncii și anticipațiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Pe lângă întrebările necesare pentru calculul indicatorului de încredere macroeconomică, sondajul evaluează și anticipațiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflației, ratele de dobândă, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, condițiile macroeconomice globale și prețul petrolului.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău