Recep Erdogan: Banca Centrala a Turciei va reduce "cu certitudine" ratele dobanzilor
Data publicarii: 03-05-2017 | EconomiePresedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anuntat ca Banca Centrala va reduce "cu certitudine" ratele dobanzilor, pe care el le-a descris drept o cauza a inflatiei, transmite Reuters.
Vor fi adoptate măsuri pentru reducerea ratelor dobânzilor și a inflației, a afirmat marți oficialul turc care, anterior, se declarase un "inamic" al ratelor dobânzilor, afirmații care au exercitat presiuni asupra lirei turcești.
În martie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata de lichiditate de la 11% la 11,75%, sporind costurile de împrumut la principalul canal prin care a finanțat piața în ultimele săptămâni, și a anunțat că va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare dacă va fi necesar, după ce lira turcească s-a depreciat semnificativ.
Anunțul a venit după decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) privind majorarea dobânzii de politică monetară la un interval cuprins între 0,75% și 1%, pe fondul creșterii economice solide și a situației stabile a pieței forței de muncă.
Comitetul de politică monetară de la Banca Centrală a Turciei a dat asigurări că va menține orientarea actuală și va adopta noi măsuri de înăsprire a politicii monetare până când perspectiva inflației se va îmbunătăți semnificativ.
Rata anuală a inflației în Turcia a urcat la 10,13% în februarie, mult peste estimările analiștilor, a anunțat recent Oficiul de statistică (Turkstat), fiind pentru prima dată din 2012 când inflația depășește 10%.
Moneda turcească atinge în fiecare săptămână noi minime istorice din cauza incertitudinilor politice, dar în februarie s-a apreciat ușor față de dolar și euro, parțial datorită măsurilor adoptate de Banca Centrală a Turciei.
În ianuarie, Banca Centrală a Turciei a revizuit în creștere estimările privind inflația în acest an, de la 6,5% la 8%, deși a adoptat măsuri de înăsprire a politicii monetare pentru a ține sub control creșterea prețurilor și deprecierea lirei turcești.
Piețele așteaptă indicii că Banca Centrală a Turciei ia în serios amenințarea inflației. Până când nu vedem o înăsprire semnificativă a politicii monetare, similară cu cea de la începutul lui 2015, lira va continua să se deprecieze din cauza știrilor negative, a apreciat recent analistul Henrik Gullberg, de la Nomura.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online