SUA: Fed mentine rata dobanzii, pe fondul incetinirii economiei in primul trimestru din 2017

Data publicarii: 04-05-2017 | Economie

Rezerva Federala a SUA a mentinut miercuri dobanda de politica monetara la un interval cuprins intre 0,75% si 1%, dar a minimalizat cresterea economica slaba din primul trimestrul din acest an si a accentuat soliditatea pietei fortei de munca, un semn ca ar putea inaspri politica monetara in iunie, transmite Reuters.

Cheltuielile de consum au continuat să fie solide, investițiile companiilor sunt stabile, inflația este aproape de ținta Fed (aproximativ 2%), iar încetinirea din primele trei luni ale acestui an este probabil tranzitorie, se arată în comunicatul Comitetului de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC). Instituția apreciază că piața forței de muncă continuă să se întărească, chiar dacă activitatea economică a încetinit.

Economia americană a înregistrat în primul trimestru al acestui an cel mai slab ritm de creștere din ultimii trei ani, în condițiile în care americanii și-au redus achizițiile de bunuri de folosință îndelungată, arată o estimare preliminară publicată recent de Departamentul american al Comerțului.

Potrivit datelor ajustate în funcție de variațiile sezoniere, în perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creștere anuală de 0,7%, după un avans de 2,1% în ultimul trimestru al anului trecut. Analiștii se așteptau ca economia americană să încetinească, dar nu atât de mult, mizând, în medie, pe un avans de 1,1%.

În primul trimestru al acestui an, cheltuielile consumatorilor, care sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 0,3%, după un avans de 3,5% în perioada octombrie-decembrie 2016. Este vorba despre cea mai mică creștere a cheltuielilor de consum înregistrată după ultimul trimestru din 2009, când SUA tocmai ieșea din recesiune.

În primele trei luni ale acestui an, americanii au achiziționat în special mai puține automobile și bunuri de folosință îndelungată. În aceste condiții, cheltuielile de consum nu au avut decât un aport de 0,23 puncte procentuale la creșterea economică din primul trimestru.

Noile proiecții arată că Fed se așteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017. Inflația va atinge 1,9% anul viitor și 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: