Anton Rog (Centrul National Cyberint): ANAF si Vama nu au fost afectate de atacul cibernetic

Data publicarii: 16-05-2017 | Economie

ANAF si Vama nu au fost afectate de atacul cibernetic din ultimele zile, a declarat luni Anton Rog, seful Centrului National Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

"Au existat informații media că ANAF și Vama au fost afectate de acest incident, însă informațiile nu sunt corecte. Sistemele informatice gestionate de ANAF și Vamă sunt funcționale în parametrii normali", a spus Anton Rog.

El a explicat că SRI a anticipat acest atac informatic și a transmis din timp instituțiilor publice procedurile care trebuie derulate pentru a se proteja.

"Amploarea este una internațională. Din declarațiile media, sunt afectate între 70 și 150 de țări, iar România nu este o excepție. Eu pot să vă vorbesc despre zona în care Serviciul are vizibilitate. Și mă refer aici la cele 54 de instituții pe care noi le protejăm printr-un sistem informatic creat și dezvoltat de SRI. În această speță, noi am anticipat acest atac și cu ceva timp în urmă am trimis instituțiilor proceduri pe care trebuie să le urmeze, pentru a preîntâmpina eventuale efecte negative ale acestui atac. (...) Stațiile care rulează sisteme de operare Windows, care nu sunt licențiate și nu sunt cu actualizările la zi și au deschis anumite protocoale, pot fi victime ale acestui atac. Din acest punct de vedere, un atac poate afecta atât instituții publice, cât și private. (...) Dacă departamentele de IT, aflate în contact cu noi, cel puțin din instituțiile pe care le protejăm, au urmat procedura pe care am transmis-o și au aplicat toate acele patch-uri de securitate puse la dispoziție de producător, atunci nu ar trebui să avem victime în zona respectivă", a spus șeful Cyberint.

Declarațiile au fost făcute cu ocazia începerii unui exercițiu național live de securitate cibernetică, intitulat CyDEx17, la care participă peste 60 de instituții din sectoarele public și privat.

"CyDEx17 se va desfășura în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și are ca obiective exersarea și evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operațional, tactic și strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum și optimizarea procesului de cooperare între instituții în vederea identificării și limitării impactului unor incidente de acest tip", precizează SRI.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: