Multi investitori persoane fizice nu isi cunosc drepturile; CFA Institute a lansat un document pentru informarea lor
Data publicarii: 19-05-2017 | EconomieMulti investitori persoane fizice nu isi cunosc drepturile, iar in acest sens CFA Institute a lansat un document de o pagina pentru informarea lor, a anuntat, vineri, presedintele CFA Institute, Adrian Codirlasu, intr-o conferinta de presa la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
'Această declarație este dată pentru a ghida investitorii, în special cei de retail, în alegerea consultantului lor financiar. Atunci când un provider de servicii financiare acordă consultanță financiară, el trebuie să aibă un comportament onest față de client. Acest comportament trebuie să fie în concordanță cu legislația în vigoare. Consultanța acordată clienților trebuie să fie independentă și bazată pe o analiză obiectivă, deci pe fapte nu pe opinii. Interesele investitorilor trebuie să fie pe primul loc. Acest lucru este susținut și de standardele etice ale CFA Institute. Tratamentul trebuie să fie egal pentru toți clienții. Providerul de servicii financiare trebuie să dezvăluie clientului orice potențial conflict de interese. De exemplu, o bancă sau un fond de investiții poate utiliza mai mulți brokeri, pentru a cumpăra un anumit serviciu clientului, aceștia având prețuri diferite. Un conflict de interese poate să apară în sensul în care brokerul îi furnizează fondului de investiții și alte servicii decât cele de tranzacționare. Toate aceste contracte suplimentare pe lângă cele de tranzacționare trebuie arătate clientului', a spus Codîrlașu.
El a precizat că foarte mulți nu își cunosc drepturile, mai ales persoanele fizice.
'De aceea încercăm să popularizăm aceste drepturi pe care le au. Și legislația vine în sprijinul lor', a precizat oficialul CFA Institute.
La rândul ei, Daniela Șerban, director pentru relația cu investitorii la BVB a precizat că declarația realizată de CFA Institute vine după Ziua Națională a Investițiilor, un eveniment destinat, în special, investitorilor individuali.
'Suntem la câteva zile de la un eveniment pe care l-am marcat și a fost destinat în special investitorilor individuali și aici vorbesc de Ziua Națională a Investițiilor. Acolo am vorbit de administrarea banilor și de finanțe personale. Această declarație vine ca o completare la tot ce s-a discutat la începutul acestei săptămâni și, de fapt, încheie această săptămână dedicată investitorilor. Cuprinde zece puncte importante pentru investitorii individuali', a explicat Șerban.
Cele 10 puncte vorbesc despre un comportament onest, competent și etic, care este în conformitate cu legislația în vigoare, consultanță și asistență independentă și obiectivă, bazată pe analiza în cunoștință de cauză, judecată prudentă și efort diligent, tratament echitabil în raport cu alți clienți, dezvăluirea existenței oricărui potențial conflict de interese în furnizarea de produse sau servicii, înțelegerea circumstanțelor, astfel încât orice sfat oferit să fie adecvat și bazat pe obiectivele financiare și constrângerile investitorului, comunicări clare, exacte, complete și în timp util, care folosesc un limbaj simplu și sunt prezentate într-un format care transmite în mod eficient informațiile, explicarea tuturor taxelor și costurilor suportate de investitor.
'Declarația Drepturilor Investitorilor' a fost dezvoltată de către CFA Institute pentru a informa cumpărătorii de servicii financiare despre conduita la care sunt îndreptățiți să se aștepte de la furnizorii de servicii financiare.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice