Germania ar putea atenua reglementarile de pe piata muncii pentru a atrage bancile care renunta la Londra

Data publicarii: 20-05-2017 | Economie

Germania ar putea atenua reglementarile prin care sunt angajati si concediati bancherii de rang inalt, in ceea ce va reprezenta o rara exceptie la regulile stricte de pe piata fortei de munca, deoarece Frankfurtul cauta sa atraga institutiile financiare care vor parasi Londra dupa Brexit, a afirmat vineri Volker Bouffier, vicepresedintele CDU (Uniunea Crestin-Democrata), intr-un interviu acordat Reuters.

Volker Bouffier este și premierul landului Hessen — unde se află capitala financiară a Germaniei — Frankfurt.

Noile reglementări, care se vor aplica celor care câștigă peste 250.000 de euro (278.000 de dolari), sunt menite să stimuleze băncile care vor să-și mute angajații în Europa după Brexit dar sunt îngrijorate de actualele reglementări din Germania.

" Nu este nevoie ca protecția împotriva șomajului inclusă în reglementările din Germania să se aplice și bancherilor de rang înalt. Cred că există motive să schimbăm aceste reguli anul viitor, după instalarea noului Guvern", a declarat Volker Bouffier.

Un purtător de cuvânt al unuia dintre cele mai mari sindicate germane — Verdi — a declarat că nu va sprijini o astfel de modificare.

În septembrie vor avea loc alegeri generale în Germania, favorit fiind CDU, partidul cancelarului Angela Merkel.

"Am discutat această problemă cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care și-a exprimat sprijinul pentru modificarea reglementărilor. Beneficiem și de susținerea Ministerului de Finanțe", a explicat Bouffier.

Acesta se așteaptă ca principalele bănci din SUA să se mute la Frankfurt după Brexit.

"Guvernul britanic le spune celor din Londra că totul va rămâne exact ca în prezent, inclusiv sistemul de tip "pașaport". Nu are logică deloc. Nu cred că sistemul va funcționa pentru Marea Britanie", a afirmat Volker Bouffier.

În prezent, băncile cu sediul în Marea Britanie pot oferi gratuit servicii în UE pe baza unui sistem de tip "pașaport", considerat drept cea mai importantă caracteristică a pieței unice europene pentru firmele din sectorul financiar. Însă, acest lucru este pus sub semnul întrebării după ce britanicii au votat în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană.

Drepturile de pașaport sunt un factor important care stă la baza poziției Londrei de centru financiar global. Pierderea acestor drepturi ar fi o lovitură pentru industria serviciilor financiare, responsabilă pentru 12% din Produsul Intern Brut al Regatului Unit. Aproape 5.500 de firme înregistrate în Marea Britanie folosesc drepturile de pașaport pentru a opera în alte state.

"Germania oferă stabilitate. Mă aștept ca în această vară băncile să anunțe decizii concrete, ele nu trebuie să aștepte evoluția negocierilor referitoare la Brexit", susține Volker Bouffier.

Și oficialii BaFin, autoritatea germană de supraveghere în domeniul financiar, au anunțat luna aceasta că discută cu o serie de instituții financiare care vor să obțină licențe în Germania.

Raimund Roeseler, care supervizează reglementarea bancară, nu a precizat numărul exact al instituțiilor, dar a declarat că este un număr cu două cifre. Aceste instituții financiare își vor muta operațiunile la Frankfurt, a dat asigurări oficialul german.

Felix Hufeld, președintele BaFin, a adăugat că instituția discută cu aproape toate băncile importante, majoritatea intenționând să-și mute operațiunile în două sau trei centre din UE.

Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, BaFin a informat băncile interesate că nu vor accepta operațiuni de tip "căsuță poștală", iar instituțiile financiare vor trebui să introducă proceduri semnificative de management al riscurilor și de asemenea să aibă la Frankfurt o serie de directori.

Puterea economică a Germaniei și faptul că Frankfurt găzduiește deja sediul central al BCE constituie elemente atractive pentru bănci. Însă, capitala financiară a Germaniei are și unele dezavantaje în atragerea de bancheri străini. Există un deficit de locuințe pentru noii veniți, iar locurile la cele 13 școli internaționale din regiune sunt deja ocupate.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: