Mario Draghi spune ca zona euro are nevoie in continuare de sprijinul extraordinar al BCE

Data publicarii: 30-05-2017 | Economie

Zona euro are nevoie in continuare de sprijinul extraordinar oferit de politica monetara a Bancii Centrale Europene, chiar daca relansarea economica se extinde si se consolideaza, a declarat luni presedintele BCE, Mario Draghi, in ultimele sale declaratii publice inainte de sedinta de politica monetara din luna iunie, transmite Bloomberg.

BCE susține de multă vreme că, în pofida relansării economiei, inflația în zona euro este scăzută și departe de a fi sustenabilă, ceea ce obligă BCE să mențină un nivel fără precedent de stimulente monetare, printre care achiziționarea unor active în valoare de 2.300 miliarde euro și menținerea dobânzilor în teritoriul negativ.

"Rămânem ferm convinși că este nevoie în continuare de un nivel extraordinar de sprijin din partea politicii monetare. Presiunile asupra costurilor interne, în special din partea salariilor, sunt în continuare insuficiente pentru a sprijini o convergență durabilă și sustenabilă a inflației spre obiectivul nostru pe termen mediu", a declarat Draghi cu ocazia unei audieri în comisia de afaceri economice și monetare a Parlamentului European.

Draghi a subliniat că riscurile la adresa economiei zonei euro au continuat să se reducă iar BCE va fi în măsură, la ședința de politică monetară din 8 iunie, să își revizuiască prognozele de creștere și inflație. "La ședința de politică monetară din luna iunie, consiliul guvernatorilor va primi o versiune revizuită a prognozelor staff-ului și informații mai complete pe baza cărora să poată să își formuleze judecățile cu privire la distribuția riscurilor", a spus Draghi.

Economia zonei euro a crescut timp de mai multe trimestre, ajungând la un avans de 1,7% în ritm anual în primul trimestru, cea mai bună performanță din ultimul deceniu. În același timp, rata șomajului a scăzut iar încrederea companiilor a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.

Draghi și ceilalți membrii ai consiliului guvernatorilor BCE au recunoscut că relansarea economică se consolidează dar au făcut un apel la prudență când vine vorba de eliminarea stimulentelor monetare de teamă că o mișcare prea agresivă ar putea provoca turbulențe pe piață.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: