Bilantul campaniei "Stop Contrabanda": 40 de milioane de tigari capturate si peste 300 de persoane retinute
Data publicarii: 30-05-2017 | EconomieAutoritatile romane cu atributii in combaterea contrabandei cu tigari au reusit, in ultimele trei luni, sa opreasca peste 40 de milioane de tigarete ilegale sa ajunga pe piata neagra, iar peste 300 de persoane au fost retinute, de la lansarea campaniei "Stop Contrabanda", potrivit unui comunicat al British American Tobacco.
Valoarea bunurilor confiscate se ridică la circa 30 de milioane de lei.
"Circa 445.000 de țigări de contrabandă nu au mai ajuns în fiecare zi pe piața neagră din România. Așa se poate traduce impactul capturilor de 40 de milioane de țigarete realizate de către autorități doar în primăvara acestui an. Acestor cifre li se adaugă și un număr de aproximativ 300 de persoane reținute, suspectate că ar fi întreprins diverse activități de contrabandă", se spune în comunicat.
Intensificarea acțiunilor autorităților române se reflectă și în scăderea cu 1 punct procentual a pieței negre din România de la începutul anului, conform celui mai recent studiu realizat de către compania Novel research (15,2% în martie 2017, față de 16,2% înregistrat în ianuarie 2016).
"Războiul împotriva contrabandei este unul de uzură. Terenul câștigat de la începutul anului va fi pierdut ușor dacă lupta cu traficul ilicit de țigări va dispărea de pe lista de priorități a Guvernului. Iar pierderile statului român vor continua să se adauge celor 4,7 miliarde de euro pierdute de România din 2010 până în acum. Iar pierderilor economice li se adaugă efecte sociale profunde în comunitățile cele mai afectate de contrabandă, cu implicații asupra siguranței naționale și a sănătății publice', a spus Ileana Dumitru, director juridic și relații externe al British American Tobacco România.
În comunicat se precizează că o primă îngrijorare vine chiar din partea traficanților, ale căror metode de fraudare a legii evoluează continuu. Toate aceste metode inedite sunt menționate în cele peste 30 de comunicate oficiale emise de către Poliția Română (Inspectoratul General al Poliției Române — IGPR și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră — IGPF) și în alte anchete sau materiale de presă difuzate în ultimele luni de către presa centrală. Printre metodele prezentate se regăsesc pachete de țigări ascunse în bidoane de detergent lichid, baxuri de țigări transportate peste Prut folosind lansete de pescuit, țigări fabricate în casă și fabrici ilegale cu sediul la subsolul blocurilor.
De asemenea, compania menționează că inventivitatea traficanților îngreunează substanțial misiunea autorităților. Astfel, regiunile nord și nord-est, cele mai afectate de fenomenului contrabandei cu țigarete, solicită intens forțele de ordine. În Maramureș, un cărăuș este dispus să transporte și până la 40 de kilograme de marfă, traversând zone muntoase extrem de greu accesibile. La granița de est, contrabanda cu țigări necesită abilități de scafandru, pescar sau barcagiu pentru traversarea Prutului. Mai mult, mașini de mâna a doua sunt modificate special de traficanții din Republica Moldova care transformă bidoanele GPL în loc de depozitare pentru țigările de contrabandă pentru a trece neobservate la punctele de frontieră cu România.
Un alt factor favorizant pentru contrabandă este impactul Directivei Europene a Tutunului, conform căreia de la 20 mai 2017 au dispărut de pe piața legală toate țigările cu arome, cu excepția mentolului. Acest lucru poate duce la o migrație a consumatorilor de țigări cu arome către piața neagră.
"Nu trebuie uitat că, deși în scădere, ponderea contrabandei în primul trimestru al lui 2017 a fost de 15,7%, ceea ce înseamnă că statul român nu a încasat circa 135 de milioane de euro sub formă de accize și taxe. Și asta pentru că suntem în continuare cu 50% peste media europeană a contrabandei, de doar 10%". a spus Ileana Dumitru.
Compania precizează că România este una dintre cele mai afectate de contrabanda cu țigări țări din Uniunea Europeană, a doua din Europa de Est, după Polonia. România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 4 ori mai mic decât în România.
Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Pentru fiecare procent adăugat pieței ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro. În ultimii 7 ani ( 2010-2016 ) statul român a pierdut 4,7 miliarde de euro ( aproximativ 21,6 miliarde de lei). Piața neagră a crescut cu 27%, între 2011 și 2016. Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul
- Hidroelectrica aniversează 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București
- România: Decontul de TVA față în față cu Decontul precompletat de TVA: încă 6 luni la dispoziție pentru calibrarea RO e-TVA
- Mihai Kis este noul Director de Vânzări Distribuitori pentru Schneider Electric România, Moldova şi Armenia
- Revolut in 2023: venituri de peste 2,2 miliarde USD și un profit record de 545 milioane USD
- Modalități de îmbunătățire a rentabilității proprietăților comerciale prin amenajări mai rapide: nou studiu
- Hidroelectrica anunță atribuirea contractului pentru retehnologizarea Vidraru
- Hațegan Attorneys: Capacele de PET atașate obligatoriu sticlelor din 3 iulie, conform noii reguli UE
- Opinie Deloitte: Economia circulara in retail. De unde incepe schimbarea?