Bancile italiene ar putea pierde zece miliarde de euro in urma vanzarii creditelor neperformante
Data publicarii: 01-06-2017 | EconomieBancile italiene care se confrunta cu probleme ar putea suferi pierderi suplimentare de zece miliarde de euro (11 miliarde de dolari) in urma vanzarii creditelor neperformante la actualele preturi de pe piata, a afirmat miercuri Ignazio Visco, guvernatorul Bancii Centrale a Italiei, si membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Bloomberg.
"Dacă sunt vândute la prețurile foarte scăzute oferite de agențiile specializate în colectarea datoriilor active astăzi pe piață, care aleargă după profituri ridicate, suma deprecierilor suplimentare de active ar fi de ordinul a zece miliarde de euro", a afirmat Visco la adunarea anuală a Băncii Centrale a Italiei, adăugând că băncile italiene care se confruntă cu probleme credite neperformante nete de 20 de miliarde de euro.
În timp ce discuțiile pentru recapitalizarea cu ajutorul statului a Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA și Veneto Banca SpA sunt în desfășurare, Visco a cerut autorităților UE să coordoneze mai bine și mai rapid crizele bancare.
"Lipsește coordonarea eficientă. Intervențiile din timpul crizelor bancare sunt atribuite către diverse autorități și instituții independente, la nivel național și supranațional, în timp ce procesul de luare a deciziilor este relativ incompatibil cu o intervenție rapidă", a declarat oficialul BCE.
Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
În februarie, Parlamentul italian și-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.
Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili.
Instituțiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecții de capital și garanții de stat
Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.
Cele mai mari bănci italiene, UniCredit și Intesa Sanpaolo, sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online