Bancile italiene, presate sa contribuie la salvarea Veneto Banca SpA si Popolare di Vicenza (Reuters)
Data publicarii: 08-06-2017 | EconomieBancile italiene iau in considerare sprijinirea salvarii creditorilor cu probleme - Veneto Banca si Popolare di Vicenza -, injectand capital privat in valoare de 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) in cele doua institutii financiare regionale, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Guvernul de la Roma intenționează să conducă operațiunea de salvare dar autoritățile UE de concurență au cerut o injecție privată de capital în schimbul aprobării asistenței financiare. Necesitățile de capital ale celor două bănci regionale sunt estimate la 6,4 miliarde de euro.
Băncile italiene, care au pompat deja 3,4 miliarde de euro în alți creditori cu probleme, nu vor să mai injecteze bani, deși ar fi mai costisitor pentru ele dacă Veneto Banca SpA și Popolare di Vicenza sunt închise, susțin sursele.
Anul trecut, băncile, asigurătorii, fundațiile bancare din Italia și banca de stat CDP au fost de acord să înființeze un fond numit "Atlas", pentru sprijinirea creditorilor cu probleme, un plan sprijinit de stat pentru a evita o criză în al patrulea sistem bancar al zonei euro.
În schimbul finanțărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.
Grupurile bancare italiene dețin aproape o treime din creditele neperformante, fiind pe primul loc în zona euro. Băncile din Germania dețin doar 2,6% din împrumuturile neplătite, în timp ce Grecia și Cipru aproape jumătate din totalul NPL, arată datele recente publicate de Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
În februarie, Parlamentul italian și-a dat acordul pentru un plan de 20 de miliarde de euro (21 de miliarde de dolari) destinat sprijinirii băncilor locale.
Guvernul de la Roma caută modalități pentru a sprijini băncile cu probleme fără a încălca însă prevederile Uniunii Europene referitoare la ajutoarele de stat, care obligă investitorii să suporte o parte din pierderi și îi protejează pe contribuabili.
Instituțiile financiare vor putea solicita preventiv recapitalizare, injecții de capital și garanții de stat.
Aprobarea parlamentară pentru planul Guvernului de 20 de miliarde de euro era necesară pentru a permite statului italian să contracteze noi datorii. Povara datoriei publice a Italiei, echivalentă cu 133% din PIB, este a doua ca mărime din zona euro după cea a Greciei.
Grupurile bancare italiene UniCredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA și Veneto Banca SpA sunt prezente și pe piața din România.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Analiză EY - Cristian Cârstoiu: Vehiculele electrice continuă să se îndrepte spre dominația vânzărilor
- Studiu EY: Majoritatea directorilor generali se tem că recesiunea va fi mai gravă decât criza financiară - comunicat de presă
- Schneider Electric îl numește pe Marc Garner în funcția de Senior Vice President al diviziei Secure Power în Europa
- Sondaj Storia.ro: Proprietarii si cumparatorii din Romania fac un sumar al pietei imobiliare din 2022
- Opinie Deloitte: O noua incercare de fiscalizare a bacsisurilor – cum va functiona de data aceasta?
- Opinie Reff & Asociatii | Deloitte Legal: Noile reguli in materia controalelor fiscale – o schimbare de perspectiva
- Studiu EY: Lipsa de reacție la creșterea costului vieții este un risc major pentru industria telecom
- Studiu EY - Laura Vrînceanu, Senior Manager, Schimbări climatice și sustenabilitate - Companiile și investitorii sunt în dezacord în privința eforturilor de sustenabilitate
- Studiu EY - Georgiana Iancu, Partener: În 2022 românii au cheltuit mai puţin pe produse alimentare și au redus din economii și investiții - comunicat de presă
- EY România - Importurile de materii prime pentru producția sau repararea de aeronave pot fi scutite de taxe vamale în procedură vamală simplificată - punct de vedere
- Opinie Deloitte: Companiile din industria auto, intre provocarile externe si noile sisteme de raportare fiscala?
- eJobs: Care au fost cele mai căutate profiluri de candidați în 2022
- Undelucram.ro, cea mai mare comunitate pentru angajați din România, vizează 400.000 de euro pe SeedBlink pentru a continua extinderea regională și dezvoltarea tehnologiei AI
- Aspecte practice cu privire la redirecționarea impozitului pe profit sau al microintreprinderilor
- EY România - Iulia Bratu, Partener - Piața globală a IPO-urilor a trecut de la recorduri, la o scădere drastică - comunicat de presă