Romania ocupa locul 11 in Europa Centrala si de Est si locul 50 la nivel global, in topul prosperitatii
Data publicarii: 15-06-2017 | EconomieRomania ocupa locul 11 in Europa Centrala si de Est (ECE) si locul 50 la nivel global, in topul prosperitatii (Legatum Prosperity Index), a declarat, joi, Shanker Singham, directorul Politicilor Economice al Legatum Institute.
"România a crescut în top, este pe locul 50 în lume în termeni de top global. Austria este pe locul 1 între țările Central și Est Europene.Indexul de prosperitate măsoară prosperitatea din punctul de vedere a nouă stâlpi: mediul de afaceri, guvernarea, sistemul de sănătate, educația cetățenilor și așa mai departe. Ceea ce este important dacă vă uitați la topul românesc și în același timp vă uitați și la mișcările din ultimul timp veți vedea vă impactul social este acela care plasează România pe locul 97 în lume. S-a îmbunătățit situația foarte mult, dar mai există o cale lungă de străbătut și în comparație cu alte țări din Europa de Vest sau din Europa Centrală. Nivelul de capital social este o preocupare și ceva la ce România trebuie să fie mult mai atentă", a spus Shanker Singham.
Potrivit acestuia, în cazul României încrederea între indivizi este mai puțin problematică decât nivelul de încredere al indivizilor în instituții.
"Oamenii nu au încredere în instituții aproape deloc în România. Când se întâmplă așa ceva atunci este foarte dificil să ai o guvernare bună și un sistem de guvernare bun pentru că instituțiile care trebuie să reglementeze mediul de afaceri sunt implicate în acest proces și vedem informațiile în scorul pe care îl obține guvernanța în România", a afirmat Shanker Singham.
Din punct de vedere al capitalului social, România ocupă locul 97 la nivel global, în creștere cu 31 de poziții, iar în cel al sănătății, pe locul 85, fiind în scădere cu 3 poziții. Cea mai înaltă poziție este ocupată din punct de vedere al mediului de afaceri, 41, dar în scădere cu 6 poziții.
La nivelul ECE, România ocupă locul 11, fiind în urma Ungariei, aflată pe 10 și deasupra Macedoniei (12) sau a Bulgariei, care se află pe 13.
Țările din Europa Centrală și de Est ocupă locurile cuprinse între 15 și 74 în cadrul Legatum Prosperity Index la nivel global, cel mai înalt loc, 15, fiind ocupat de Austria și locul 74 de către Albania.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări