Consilierii financiari ai jucatorilor de fotbal in vizorul Comisiei Europene

Data publicarii: 19-06-2017 | Economie

In conditiile in care Cristiano Ronaldo este acuzat, iar Lionel Messi este condamnat pentru evaziune fiscala, Comisia Europeana vrea sa ii descurajeze pe cei care faciliteaza astfel de practici, precum consilierii financiari ai jucatorilor si anumite banci, informeaza AFP.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici urmează să propună miercuri o nouă directivă împotriva "optimizării fiscale", adică a exploatării lacunelor legislative pentru a plăti cele mai mici impozite posibile. "Până acum am făcut foarte puțin pentru a-i descuraja pe intermediarii care își ajută clienții să evite plata impozitelor" a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Comisia Europeană vrea să îi oblige pe consilierii financiari ai celor înstăriți sau ai companiilor să declare, la administrația fiscală, produsele transfrontaliere pe care le propun clienților lor. "Astfel, autoritățile fiscale vor putea să identifice mai bine, și mult mai devreme, lacunele din cadrul de reglementare" a explicat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană nu vizează în mod special sportivii ci Spania, unde fotbalul este sportul rege, acordând o atenție specială manevrelor complicate prin care starurile fotbalului evită plata impozitelor, mai ales pentru sumele care le câștigă de pe urma drepturilor de imagine. Pe lângă salariu și primele pentru rezultate, marii fotbaliști câștigă venituri suplimentare în valoare de milioane de euro prin împrumutarea numelor și imaginii lor pentru campanii de publicitate.

Însă sportivii, la fel ca și alți contribuabili, sunt rareori experți în drept fiscal și se bazează pe intermediari care îi ajută în chestiunile fiscale.

"Atunci când vorbim despre acest tip de consultanță, nu este vorba de acei consilieri care vă ajută să completați declarația de venituri ci de birouri specializate în punerea la punct a unor structuri opace, și multe din acestea sunt bănci internaționale", subliniază José Mari Pelaez, inspector financiar specializat în paradisuri fiscale. Potrivit acestuia, fără aceste birouri ar fi imposibil să ai acces la un paradis fiscal. "Cu doar un telefon și o sumă de 500 până la 800 de euro, un birou de acest tip înființează una-două societăți paravan, cu un cont într-o bancă elvețiană sau într-un alt paradis fiscal. Aceasta durează două-trei zile și nu costă practic nimic" a explicat José Mari Pelaez.

Potrivit unor dezvăluiri publicate anul trecut de Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investgații (ICJ, o mare parte din cele 175.000 de societăți off-shore înregistrate în Bahamas între 1959 și 2016 au fost înființate de bănci.

Sursa: Agerpress