Lungu (AFEER): Pretul energiei a ramas la niveluri ridicate dupa perioada ianuarie-februarie si ar putea creste in continuare

Data publicarii: Astazi, 25-06-2017 | Economie

Pretul energiei a ramas la niveluri ridicate in prima jumatate a acestui an, dupa situatia inedita din perioada ianuarie-februarie, si nu sunt semne de ieftinire, a declarat, pentru AGERPRES, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER).

Declarația vine în contextul în care Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat vineri o scumpire de până la 8% pentru energia electrică destinată consumatorilor casnici, de la 1 iulie.

"Creșterea de preț reflectă pe deplin ce s-a întâmplat în piața de energie în acest an. Sunt două elemente, primul: ceea ce s-a întâmplat în ianuarie-februarie, când au fost prețuri cu totul neuzuale, a fost o iarnă secetoasă, cu un consum mărit din cauza temperaturilor foarte mici. Din nefericire, a apărut un al doilea element: aceste prețuri, deși păreau la începutul lunii martie că tind spre calm sau spre normalitate, comparativ cu anii trecuți, nu s-a întâmplat așa. Prețurile au rămas la un nivel relativ mare", a spus Lungu.

El a arătat că, pe piața spot a bursei de energie, în luna mai prețul a fost cu aproximativ 50% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

"În continuare, nu par a fi elemente care să determine o scădere a prețului. Pesimiștii spun că prețul va crește în continuare, iar optimiștii, că va rămâne așa cum este, dar idei de scădere nu prea apar", a subliniat Lungu.

Potrivit președintelui AFEER, situația nu este caracteristică doar României, ci întregii regiuni, și este datorată lipsei de resurse de energie ieftină, hidro și eoliană, toate acestea pe un trend de creștere a consumului.

"Ceea ce este sigur este că energia pe piața angro are valori cu mult mai mari decât în ultimii ani. Însă aceste prețuri nu se referă doar la România. Sunt creșteri la fel de mari și în Ungaria, Bulgaria sau Serbia, dacă ar fi să vorbim doar de regiunea noastră. Deci a fost o perioadă de relativă secetă sau, cum spunea un specialist la o conferință, a plouat unde nu trebuia și când nu trebuia, pentru că totuși ploi au fost, dar nu în bazinele care colectau și asigurau un debit hidro. De altfel, dacă vă uitați și la Hidroelectrica, debitele sunt constant mai mici decât în perioadele de anul trecut. Așa că avem debite mai mici, nici vântul nu a bătut foarte bine, sunt scăderi de 10-15% și la producția eoliană. Deci toate acestea au loc pe un trend de creștere a consumului și de scădere a resurselor", a mai spus Lungu.

În plus, unii producători de energie din România și din regiune au fost în perioade de revizii sau au avut probleme tehnice, ceea ce a limitat și mai mult oferta de electricitate din piață.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va crește cu până la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei Comitetului de reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), au declarat, vineri, pentru AGERPRES reprezentanții instituției.

De la 1 iulie, prețul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din prețul total, și dintr-o componentă care reflectă prețul din piața liberă, care are o pondere de 90%.

Potrivit unui comunicat al ANRE, remis vineri, componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16% iar cea de piață liberă (90%) va urca cu 8,53%. Contactați de AGERPRES, reprezentanții instituției au precizat că acest lucru va duce la o scumpire în medie de până la 8%.

Pe lângă prețul propriu-zis al energiei, în factura finală mai există și alte costuri, precum tariful de rezervare, contribuția cu certificatele verzi, contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență, acciza.

"În domeniul energiei electrice, Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat Ordinul nr. 50/2017 privind modificarea tarifelor reglementate de energie electrică aplicate de furnizorii de ultimă instanță (FUI) clienților casnici care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate, prin care s-a decis scăderea cu 5,16% a tarifelor reglementate aplicate de FUI clienților casnici, începând cu data de 1 iulie 2017 și până la sfârșitul acestui an. Energia electrică furnizată la tarife reglementate reprezintă 10% din totalul energiei electrice furnizate la clienții casnici. Avizarea tarifelor de tip Componentă piață concurențială (CPC), cu modificări față de solicitările FUI, aplicabile, în trimestrul III, clienților finali casnici și noncasnici, beneficiari ai serviciului universal. Energia electrică furnizată la tarif CPC reprezintă 90% din consumul clienților casnici și este achiziționată de FUI exclusiv din piața concurențială, unde prețul energiei electrice a înregistrat o creștere cu 24% față de trimestrul II. În aceste condiții, deși FUI au propus creșteri cu 25% a acestor tarife, pe baza analizei realităților și tendințelor din piață, ANRE a considerat justificată o creștere medie la nivel național a tarifelor de tip CPC de 8,53%", se precizează în comunicatul ANRE.

Președintele ANRE, Niculae Havrileț, anunța, în luna februarie a acestui an, că prețul energiei electrice pentru populație ar putea crește cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a prețurilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.

"Prețul la energie electrică se recalculează la fiecare șase luni, iar următoarea recalculare va fi la 1 iulie. Considerăm că prețul ori va rămâne la același nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% în plus", a spus Havrileț în 15 februarie.

Pe parcursul lunii ianuarie, prețurile pe bursă au crescut foarte mult, ajungând la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu față de cel din primele zile ale anului.

Sursa: Agerpress