Ministerul Energiei sustine includerea AGRI pe lista proiectelor care pot fi finantate din bani europeni
Data publicarii: 04-07-2017 | EconomieMinisterul Energiei va cere includerea interconectorului de gaze AGRI pe lista proiectelor de interes comun, pentru ca acest proiect sa poata beneficia de fonduri europene, a declarat, luni, Robert Tudorache, secretar de stat in Ministerul Energiei.
"Am reiterat dorința noastră ca minister ca proiectul AGRI să continue. Noi vom susține acest proiect, care permite diversificarea surselor de aprovizionare. Vrem să cerem împreună cu Ungaria includerea acestui proiect pe lista proiectelor de interes comun. Noi, ca minister, vom face tot posibilul să fie inclus, după care compania de proiect va reface studiul de fezabilitate", a spus Tudorache.
El a arătat că, dacă va fi inclus pe această listă, proiectul ar putea primi fonduri europene.
"AGRI va trebui să îndeplinească anumite condiții, pentru a fi inclus pe această listă. Una dintre condiții este să reprezinte interesul a două state membre UE", a continuat secretarul de stat.
Proiectul AGRI (Azerbaidjan — Georgia — România Interconnector) își propune transportul gazelor naturale din regiunea Caspică, pe teritoriul Azerbaidjanului și Georgiei, și traversarea Mării Negre cu ajutorul navelor metaniere, implicând construcția a două terminale de lichefiere (pe coasta georgiană a Mării Negre și la Constanța).
Odată ajunse în România, gazele lichefiate ar urma să fie regazeificate și transportate mai departe, din conducte, spre restul Europei. Volumele de gaze sunt destinate în principal asigurării consumului României și Ungariei, restul fiind direcționate către alte potențiale piețe din Europa.
Proiectul AGRI a fost inițiat în 2010, printr-un memorandum semnat la București între România, Azerbaidjan și Georgia, iar ulterior s-a alăturat și Ungaria.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului
- EY: Cererea globală pentru vehicule electrice încetinește, pe fondul lipsei infrastructurii de încărcare
- Opinie Deloitte: Peste 5.000 de companii din Romania au de intocmit rapoarte de durabilitate in 2025-2026. Ce presupun aceste cerinte de raportare?
- Opinie Deloitte: UE interzice comertul cu produse obtinute din defrisari. Ce obligatii au importatorii si exportatorii?
- Revolut a ajuns la 4 milioane de clienți persoane fizice în România
- Deloitte Romania si Reff & Asociatii au asistat Nokian Tyres in obtinerea ajutorului de stat in valoare de 99,5 milioane de euro pentru noua fabrica de la Oradea
- Studiu Deloitte: cheltuielile cu inceperea anului scolar stagneaza in 2024
- Deloitte România a asistat dezvoltatorul imobiliar AFI Europe în achiziția clădirii Bucharest Financial Plaza
- Cushman & Wakefield Echinox: Cererea noua de spatii industriale si logistice in primul semestru, de două ori mai mare fata de suprafata livrata in aceeasi perioada
- Banca Transilvania: BT si Simona Halep continua parteneriatul