Veniturile lunare ale unei gospodarii au fost in medie de 3.250 lei, iar cheltuielile de 2.761 lei, in T1

Data publicarii: 06-07-2017 | Economie

Veniturile totale medii lunare pe o gospodarie au fost de 3.250 lei, iar cheltuielile de 2.761 lei/luna, in primul trimestru al acestui an, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Statistica (INS) remis, joi, AGERPRES.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul I 2017, în termeni nominali, 3.250 lei pe gospodărie și 1.233 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populației, au fost, în trimestrul I 2017, în medie, de 2.761 lei lunar pe gospodărie (1.048 lei pe persoană) și au reprezentat 85,0% din nivelul veniturilor totale.

Conform INS, veniturile bănești s-au ridicat, în medie, la 2.849 de lei lunar pe gospodărie (1.081 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 401 lei lunar pe gospodărie (152 lei pe persoană). Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (59,7% din veniturile totale ale gospodăriilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (21,7%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activități neagricole independente (2,2%) și cele din proprietate și din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (0,8%).

O pondere importantă dețin și veniturile în natură (12,3%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,9%).

Potrivit INS, mediul de rezidență influențează diferențele de nivel și, mai ales, de structură între veniturile gospodăriilor dintre mediul urban și mediul rural.

Datele INS arată că principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,5%).

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în trimestrul I 2017, în medie, 35,0% din consumul gospodăriilor.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: