Ministrul Economiei: Statul va ramane actionar majoritar la Cupru Min, companie aflata pe profit
Data publicarii: 31-07-2017 | EconomieStatul va ramane actionar majoritar, "fara niciun fel de dubiu", al companiei Cupru Min Abrud, societate care exploateaza zacamantul de la Rosia Poieni, a declarat duminica ministrul economiei, Mihai Fifor.
''Vă răspund ca ministru și îmi asum acest răspuns. Nu cred foarte mult în această idee, a privatizării. Eu cred că în momentul de față Cupru Min SA arată că trăiește. Cu investiții foarte serioase și sănătoase, Cupru Min SA poate și este o companie care arată că putem produce la noi în țară fără niciun fel de problemă'', a susținut Fifor, într-o conferință de presă desfășurată la Abrud, întrebat dacă s-a renunțat la varianta privatizării companiei care exploatează zăcământul de la Roșia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României.
Ministrul a subliniat că statul ''va rămâne acționar majoritar, fără niciun fel de dubiu''.
Aflat în prima sa vizită la un obiectiv din portofoliul Ministerului Economiei, după cum a menționat, Mihai Fifor a spus că a dorit să înceapă cu exploatarea de la Roșia Poieni pentru a da un semnal. ''Pentru că noi dorim să încurajăm această zonă, să dezvoltăm această zonă. Știm foarte bine că întreaga zonă stă pe această industrie'', a adăugat el.
Ministrul Fifor a mai spus că, în prezent, Cupru Min SA reprezintă ''un exemplu de bună practică, o companie cu capital românesc care a reușit să depășească o perioadă foarte grea în existența sa și care, în momentul de față, produce foarte bine''.
Totodată, el a explicat că, prin programul de guvernare, PSD și ALDE și-au asumat să sprijine această companie pentru a se dezvolta și pentru a se retehnologiza.
''Desigur, sunt foarte multe alte probleme care se discută încă la nivelul Cupru Min SA și la nivelul Ministerului Economiei, sunt planuri de investiții foarte interesante pentru perioada imediat următoare. În programul de guvernare noi avem în intenție să reluăm și industria metalurgică în zonă. Încă discutăm să vedem care este cea mai bună opțiune pentru acest lucru. S-a discutat despre Zlatna, o să vedem în ce măsură și cum vom dezvolta acest lucru'', a mai spus ministrul. Mihai Fifor a susținut că societatea este ''pe profit'' și că are nevoie de retehnologizare și investiții în perioada imediat următoare.
''Are câteva chestiuni, nu neapărat urgente, dar chestiuni pe care trebuie să le rezolve și cred că cea mai importantă este aceasta a investițiilor în retehnologizare, pentru că asta înseamnă creșterea capacității de producție, înseamnă scăderea costurilor, un acces mai ușor pe piață. Ne dorim ca cei de la Cupru Min să nu mai vândă pur și simplu minereul, ci să-l dezvoltăm aici, în zonă'', a punctat demnitarul.
Întrebat despre problemele de poluare înregistrate de-a lungul timpului la societate, ministrul a spus că, în prezent, Cupru Min are aviz de mediu. 'Se pregătește pentru a-și prelungi acest aviz de mediu. Nu avem motive de îngrijorare. Discuțiile cu cei din conducerea companiei arată că sunt în parametrii, în momentul de față'', a mai susținut ministrul Economiei.
Mihai Fifor a vizitat duminică, cu prilejul primei ediții a Zilei Minerului, exploatarea minieră de la Roșia Poieni — cariera și uzina de preparare.
Anul trecut, compania a înregistrat o producție record de concentrat de cupru, respectiv 39.000 de tone, cea mai mare din istorie, potrivit reprezentanților Cupru Min. Exploatarea zăcământului se face în carieră, pe trepte, prin forare și împușcare cu explozivi. În prezent, societatea are 540 de angajați.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău