Sobolewski (BVB): Marea provocare a pietei de capital din Romania este lichiditatea

Data publicarii: 18-08-2017 | Economie

Marea provocare a pietei de capital din Romania este lichiditatea, in special cea aferenta pietei de actiuni, sustine Ludwik Sobolewski, director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), intr-un comentariu publicat pe investingromania.com.

'În prima jumătate a anului 2017 am înregistrat o valoare totală de tranzacționare pe segmentul de acțiuni de 1,39 miliarde euro, în creștere cu 49,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceste valori arată o îmbunătățire a lichidității, pe care noi o măsurăm în mod constant prin indicatori adecvați și care este, de asemenea, urmărită de FTSE Russell și MSCI, cele două agenții care monitorizează atent piața de capital din România', a spus Sobolewski.

El a precizat că, în cazul indicelui BET-XT, care include 25 de companii, cele mai importante cinci companii generează 66% din valoarea totală de tranzacționare.

'În plus, sunt opt companii care au trecut testul de mediană a lichidității de 0,05% (calculat ca volum mediu lunar tranzacționat, împărțit la free float). Drept urmare, am evitat situația în care valoarea de tranzacționare s-ar fi împărțit la un număr foarte mic de companii. Acest lucru s-a întâmplat în trecut, dar este clar că acesta aparține deja trecutului. Faptul este evidențiat de datele privind valoarea de tranzacționare din luna iulie. În multe piețe, activitatea din lunile de vară este mai scăzută, drept urmare nu aș spune că luna iulie a fost impresionantă pentru BVB când vine vorba de valoarea de tranzacționare înregistrată. Este însă mult mai bună decât cea din luna iulie 2016 (142,5 milioane euro în iulie 2017, față de 91,1 milioane euro în iulie 2016, un avans de 59,4%). Dacă ne uităm la valoarea de tranzacționare pe toate piețele — acțiuni, obligațiuni și alte produse — atunci vedem că activitatea din iulie a fost semnificativ mai mare față de iulie 2016 (279,9 milioane euro în iulie 2017, față de 99,5 milioane euro, o creștere de 189%)', menționează oficialul BVB.

Potrivit acestuia, Bursa de Valori București este una dintre cele două piețe de capital din Europa Centrală și de Est unde s-au încheiat cu succes oferte publice inițiale (IPO) în trimestrul al doilea (Digi Communications și AAGES), conform raportului IPO Watch Europe Q2 2017, realizat de PricewaterhouseCoopers.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: