ANSVSA: Rezultatele analizelor de laborator infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv
Data publicarii: 29-08-2017 | EconomieRezultatele analizelor de laborator realizate pana aceasta data de institutiile specializate infirma existenta unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depasiri ale limitelor normale ale radioactivitatii, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele, precizeaza reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, intr-o informare remisa, luni, AGERPRES.
"În anul 2016 au fost realizate 7.381 de determinări de laborator pentru decelarea prezenței sau a nivelului de contaminanți (pesticide, micotoxine, metale grele), din care 1.384 de probe din produse alimentare au fost analizate pentru determinarea reziduurilor de metale grele și 2.658 de probe pentru măsurarea nivelului de radioctivitate. Au fost analizate 73 de probe din conserve de pește, urmărindu-se determinarea următorilor parametri: histamină, plumb, cadmiu, mercur, staniu, precum și determinarea gradului de contaminare radioactivă cu Cs134 și Cs137..(...) Până la această dată, rezultatele analizelor de laborator realizate de către IISPV și de rețeaua de laboratoare de la nivel național ale Autorității, din produse alimentare și din furaje (recoltate de pe teritoriul României sau importate din țări terțe), infirmă existența unor produse alimentare sau furaje contaminate radioactiv, cu depășiri ale limitelor normale ale radioactivității, sau rezultate neconforme privind contaminarea cu metale grele", explică reprezentanții ANSVSA.
Potrivit acestora, în România, instituția competentă din punct de vedere analitic, pentru realizarea acestor tipuri de determinări, este Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Laborator Național de Referință, aflat în subordinea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.
Pe lângă IISPV, determinări pentru metale grele mai realizează și laboratoarele zonale desemnate, din cadrul DSVSA: Cluj, Constanța, Suceava, Prahova, Călărași, iar pentru determinarea gradului de contaminare radioactivă mai lucrează și laboratoarele instituției din: Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Călărași, Constanța, Cluj, Ialomița, Iași, Teleorman, Satu-Mare și Suceava.
De asemenea, anual, ANSVSA elaborează un Plan Național de Control Reziduuri (cerință a Uniunii Europene), plan care înainte de a fi implementat, este supus aprobării Comisiei Europene.
"În ceea ce privește măsurarea nivelului radioactivității unor produse alimentare, determinările se realizează în cadrul unui program de monitorizare permanentă, inclusiv al produselor agroalimentare cu proveniența Japonia și aria de pescuit Asia — Pacific (ca urmare a accidentului nuclear de la Fukushima) și al importurilor de produse agroalimentare provenind din țări care au fost expuse accidentului de la Cernobîl. În cazul în care ar apărea un produs contaminat radioactiv, procedurile sunt clare și ele se aplică în România, de către specialiștii ANSVSA, așa cum se aplică în oricare dintre celelalte țări membre ale Uniunii Europene", se precizează în comunicat.
Conform sursei citate, acest tip de analize se realizează în mod curent, pentru diferite tipuri de produse alimentare: lapte, produse lactate, carne și produse din carne, pește și produse din pescuit, miere, furaje pentru animale, fructe de pădure, ciuperci, apa utilizată în procesul tehnologic de fabricare al alimentelor și produse alimentare deshidratate.
Analizele se realizează în cadrul laboratoarelor ANSVSA, prin utilizarea de metode acreditate, conform cerințelor SR EN ISO/CEI 17025/2005, cu respectarea legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor.
Reprezentanții ANSVSA, menționează astfel că "prezentarea în spațiul public, de situații și date, interpretate în manieră alarmistă, fără a avea dovezi științifice care să vină în sprijinul concluziilor la care s-a ajuns, omiterea (intenționată sau nu) a unor informații cheie, nu este o acțiune care să vină în sprijinul consumatorilor sau de natură să le protejeze interesele".
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online
- Copiii intră în vacanță, hackerii nu - Sfaturi ARB pentru siguranța online în familie
- Studiu EY: Trei din patru departamente juridice își perfecționează strategiile de tehnologie și date, dar numai 25% prioritizează GenAI
- Alegerile prezidențiale aduc calm pe piețele financiare: leul rămâne stabil, investitorii mizează pe continuitate
- Studiu EY: Consumatorii caută forme de divertisment locale și live în contextul incertitudinii globale, însă tehnologia rămâne un element esențial