Romania va avea o baza nationala de date a resurselor minerale (secretar de stat)
Data publicarii: 25-09-2017 | EconomieRomania va avea o baza nationala de date cu privire la resursele minerale, odata cu aprobarea de catre Guvern a Programului de cercetare geologica, a declarat, luni, intr-un forum de specialitate, Anca Magdalena Chiser, secretar de stat in Ministerul Economiei.
"În ultimii ani, exploatarea resurselor României a devenit cel mai important subiect de pe agenda publică. Exploatarea și utilizarea acestor resurse naturale epuizabile trebuie să se facă ținându-se cont de faptul că și generațiile viitoare trebuie să beneficieze de ele, căci în situația epuizării surselor neregenerabile acestea nu pot fi re-create, recuperate. Astfel, prin Programul de cercetare geologică, recent aprobat în Guvern, Ministerul Economiei își propune să realizeze constituirea unei baze naționale de date cu privire la resursele minerale, în care să aducă clarificări asupra perspectivelor de identificare a noilor zăcăminte care să conducă la finalizarea lucrărilor geologice în zonele cu perspective de conturare a unor rezerve valorificabile. Prin acest program ambițios vor fi conturate perimetrele cu resurse minerale din clasa energetică primară, cum ar fi minereurile radioactive, cărbunii, resursele energetice regenerabile din clasa apelor geotermale, de substanțe minerale nemetalifere cu valoare adăugată brută importantă", a menționat Chiser.
Oficialul Ministerului Economiei a subliniat, de asemenea, că "pentru revitalizarea mineritului este urgentă și necesară elaborarea unei Legi a minelor care să corespundă cerințelor actuale și care să consolideze rolul statului român prin instituirea unui sistem stabil, competitiv și echitabil, dar în același timp și rolul companiilor private în promovarea proiectelor, asigurarea finanțării și a managementului activității miniere, dar și de asumare a tuturor responsabilităților care le revin odată cu obținerea licențelor de exploatare".
Potrivit secretarului de stat, România are nevoie de creșterea securității energetice și de acces la importante rezerve de petrol și gaze.
"Astăzi avem nevoie de o viziune integrată la nivelul politicilor fiscale. Este nevoie de investiții în infrastructură, de corelare a finanțării externe cu obiectivul de reindustrializare. Este nevoie de coerență în actul de decizie. Prin actualul Program de guvernare se propune creare a unor noi instrumente de investiții din fonduri publice și amintesc aici de cunoscutul Fond suveran de investiții. Acest fond va avea drept scop dezvoltarea și finanțare proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în dezvoltarea economică și în crearea de noi locuri de muncă pe termen lung. O altă provocare în fața Ministerului Economiei este creșterea securității energetice. Extinderea platoului continental al Mării Negre permite României accesul la importante rezerve de gaz și petrol. După unele estimări ale specialiștilor în domeniu, exploatând doar propriile resurse, România și-ar putea asigura independența în ceea ce privește resursele de gaze pentru o perioadă de 34 de ani. Cu toate acestea, folosirea doar a resurselor proprii nu reprezintă o soluție reală", a spus Chiser.
Politicile regionale din Europa Centrală, Europa de Est, Țările baltice și Orientul Mijlociu vor fi dezbătute, în perioada 25-26 septembrie, la București, în cadrul celui mai mare eveniment economic regional care are loc anual în România — Forbes CEE Forum 2017.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman