CNIPMMR: Split TVA ar trebui sa se aplice voluntar sau doar firmelor care fac afaceri cu statul
Data publicarii: 26-09-2017 | EconomieConsiliul National pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a demarat o campanie publica impotriva obligativitatii ca, de la 1 ianuarie 2018, toate firmele sa plateasca TVA intr-un cont separat, solicitand ca masura sa se aplice voluntar sau doar celor care fac afaceri cu statul.
"Am demarat o petiție online, care are deja peste 1.000 de semnatari în trei zile, în condițiile în care nu am făcut public până acum acest lucru. Semnarea acestei petiții este o asumare serioasă, care se face în doi pași, respectiv o primă înregistrare, după care primești un mail și trebuie să confirmi, deci cred că întreprinzătorii care au semnat și-au asumat acest lucru, nu este ceva de suprafață", a declarat Florin Jianu, președintele CNIPMMR, într-o conferință de presă.
El a invitat firmele să semneze petiția și să distribuie în mediul online această campanie, care a fost lansată inclusiv pe Facebook cu hashtagul #stopsplitTVA.
"Totodată, am realizat un afiș pe care întreprinzătorii să îl afișeze în loc vizibil în propriile magazine, vitrine, fabrici sau oriunde consideră util, pentru ca și alți antreprenori să vadă acest lucru. Vrem ca mesajul să fie vizibil, asumat, să se vadă faptul că antreprenorii din această țară se supun unei obligativități care poate duce la blocajul economiei în ansamblul său", a continuat Jianu.
Potrivit acestuia, reprezentații Consiliului pentru IMM-uri vor fi prezenți marți în Comisia de buget-finanțe din Camera Deputaților, la invitația președintelui comisiei, unde se va discuta ordonanța prin care a fost introdusă această măsură.
"Punctul nostru de vedere este ca Split TVA să se aplice în mod voluntar, cine vrea, sau o altă variantă este de aplicare doar în relația cu statul, în niciun caz să nu fie obligatoriu acest lucru în relația întreprinzător-întreprinzător, întrucât va bloca economia", a arătat Jianu.
La rândul său, Ovidiu Nicolescu, președinte onorific al CNIPMMR, a adăugat că statul oricum nu are capacitatea administrativă să gestioneze acest lucru, neavând o infrastructură fiscală adecvată.
Potrivit reprezentanților CNIPMMR, România ar fi prima țară din Uniunea European unde s-ar introduce o astfel de obligație.
Un sondaj realizat de CNIPMMR dat publicității la începutul lunii septembrie arată că 97,5% dintre respondenți nu susțin plata defalcată a TVA și tot o pondere de 97,5% consideră că această modificare va avea efecte negative asupra activității firmei lor.
La sondajul efectuat pe site-ul Consiliului pentru IMM-uri în perioada 8 — 28 august au răspuns un număr de 818 firme, din care 54,1% sunt microîntreprinderi, 19,7% întreprinderi mici, 18,4% întreprinderi mijlocii, 5,9% întreprinderi mari și 1,9% alte forme juridice.
La întrebarea "Ce efecte pozitive asupra activității dvs. considerați să vor fi generate de plata defalcată a TVA?", 98,5% dintre respondenți au arătat faptul că nu există niciun efect pozitiv.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Pluriva investeşte 250.000 de euro într-un asistent virtual AI, dedicat companiilor din România
- Ciprian Pop preia conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private
- PLG Group preia 100% din Bilete.ro, Entertix.ro și Myticket.ro
- FintechOS l-a cooptat pe Sorin Mirea, un manager cu 20 de ani în industria bancară, pentru a accelera creșterea companiei în Europa Centrală și de Est
- Sondaj Cargus: 63% dintre romani aleg magazine online locale, indiferent de generatie, pentru livrarea mai rapida si returul mai facil
- Opinie Deloitte: Frana brusca pe cheltuielile publice – cu ce conditii vine „pasuirea” de la Comisia Europeana?
- EY Romania: 58% dintre investitori preconizează că atractivitatea României se va ameliora în următorii trei ani
- Studiu Deloitte: 2/3 dintre angajatorii din Romania considera foarte important echilibrul dintre agilitatea necesara dezvoltarii afacerii si stabilitatea de care au nevoie angajatii
- Studiu Deloitte: cantitatea de materii reciclate intrate in economiile lumii creste usor, dar indicele global de circularitate scade, pe fondul consumului galopant de resurse si materii prime virgine
- DAN AIR a efectuat primul zbor comercial pe ruta București - Damasc
- Virgil Șoncutean primește al patrulea mandat la conducerea Allianz-Țiriac Asigurări
- EY Romania: Tehnologia cloud reprezinta cea mai avansata si raspandita solutie emergenta in companiile din Romania
- OLX Group anunta vanzarea companiei KIWI Finance catre Partners Financial Services
- Schneider Electric o numește pe Esther Finidori în funcția de Chief Sustainability Officer
- 3 din 5 tineri nu au cumpărat până acum o asigurare 100% digitală. Generația Z vrea procese digitale rapide și produse simple, la costuri mici, pentru a cumpăra online