Vasilescu (BNR): Putinatatea investitiilor este marea suferinta a Romaniei

Data publicarii: 26-09-2017 | Economie

Marea suferinta a Romaniei este putinatatea investitiilor si cu toate ca autoritatile vor sa faca un Fond care sa investeasca, am impresia ca lucrurile nu merg intr-acolo, a declarat, luni, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Nationala a Romaniei (BNR), intr-o conferinta organizata de ziarul Bursa.

"Noi, în momentul de față, în această țară, dacă avem o mare suferință, aceasta este puținătatea investițiilor. Orice instituție care are în programul de activitate și ca obiectiv al activității, investiția, cred că este binevenită în această țară. Eu sunt convins că România, la această oră, ca să meargă înainte și să își conceapă un model de dezvoltare durabilă care să corespundă nevoilor acestei țări are nevoie de trei lucruri: legi înțelepte, instituții puternice și eficiente, și echipe performante", a spus Vasilescu.

În acest context, oficialul BNR și-a exprimat regretul că în România nu prea există niciunul din cele trei lucruri esențiale unei dezvoltări durabile.

"Plecând de la această triadă, respectiv legi, instituții, echipe, (...) citisem într-un roman mai vechi, când cafeaua nu se făcea la aparate, că într-o cafenea un client i-a spus celui care patrona localul: "Bună cafea faci dumneata aici, nu știu ce secrete ai". La care el a spus: "E simplu, cafea, apă și zahăr. Ce secret?". Clientul a comentat: "Dar atmosfera din local, dar felul cum e servită, dar calitatea, caimacul, toate astea fac parte dintr-o combinație care în alcătuirea celor trei elemente, cafea, apă și zahăr, dau o cafea foarte bună și cu caimac". Foarte bine ar fi dacă acest Fond Suveran de Investiții al României ar fi caimacul pe cafeaua naturală pe care ne-o dorim și la care râvnim. Acum, ca să fie caimac, sunt multe lucruri de făcut. Ce-am putea să facem? Un fond care să investească. Am impresia că nu merg într-acolo. E o impresie", a precizat Vasilescu.

El a mai afirmat că investiția este cea care înmulțește banii.

"Un asemenea Fond, din punctul meu de vedere, trebuie să facă două lucruri importante: să adune bani și apoi să îi plaseze pentru a-i înmulți, apoi să adune înapoi, să-i înmulțească Fondul de investiții și să-i investească în lucruri importante pentru această țară, care tânjește după investiții. Cred că ăsta este țelul și nu am posibilități de a merge mai departe cu judecata pentru că nu a reieșit de la Guvern cum vor să-l facă. Vor să facă un fond de investiții, dar mai departe?", se întreabă consultantul de strategie al Băncii Naționale a României.

Grupul de presa Bursa organizează o Conferință cu tema "Viitorul pieței de capital românești" — ediția a VI-a, unde se va discuta despre stadiul promovării Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă sau legea fondurilor de investiții alternative.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: