MCSI: Trei membri din Consiliul de Administratie al Postei Romane, revocati din functie

Data publicarii: 29-09-2017 | Economie

Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) companiei Posta Romana a decis joi revocarea din functie a trei membri ai Consiliului de Administratie, respectiv Dante Stein, Bogdan Florian Matei si Bogdan Cristian Patriniche, din cauza managementului defectuos care a condus la acumularea de datorii mari intr-o perioada scurta de timp, informeaza Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), actionarul majoritar al Postei Romane.

* CA al Poștei Române: Nu înțelegem ce poate fi imputat unei echipe de profesioniști; propunem revenirea la dialog

Recent, compania a anunțat că se află în iminentă incapacitate de plată, precizează MCSI, într-un comunicat publicat pe site.

Tot în ședința de joi s-a constatat împlinirea duratei mandatului lui Horia-Andrei Bud.

"Acționarul majoritar, MCSI, i-a numit membri provizorii în Consiliul de Administrație pe Adrian-Daniel Găvruță — secretar general adjunct în cadrul MCSI, și pe Carmen-Mihaela Dăneț — director general, Direcția Generală Economică, Achiziții Publice și Administrativ din cadrul MCSI. Alături de aceștia, din CA al Poștei Române mai fac parte Ioan Bejan și Benoit Pleska, numiți administratori luna trecută, precum și Florin Luca, administrator din partea Fondului Proprietatea", precizează MCSI.

Noul Consiliu de Administrație al Poștei Române se va întruni în perioada imediat următoare pentru a-și alege președintele și pentru a stabili modul de îndeplinire a măsurilor prevăzute în planul strategic de redresare a companiei, aprobat miercuri în Guvern.

Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru redresarea activității Companiei Naționale 'Poșta Română', pe o perioadă de 5 ani, iar printre măsurile cuprinse în planul strategic se numără creșterea veniturilor prin diversificarea produselor și serviciilor și utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poștală Universală.

"Planul strategic cuprinde un set de măsuri printre care cele mai importante vizează: creșterea veniturilor prin diversificarea produselor și serviciilor, utilizarea eficientă a fondurilor anuale primite de la Uniunea Poștală Universală (UPU), bani care nu au fost folosiți niciodată deși, în fiecare an, 200.000 de dolari au fost puși la dispoziția companiei pentru dotări curente (cântare, scannere, cititoare de bare etc.) și renegocierea contractelor existente cu agenții economici", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, o măsură extrem de importantă este reorganizarea companiei prin înființarea centrelor de profit la nivel regional, ceea ce presupune responsabilizarea conducerilor locale în gestionarea bugetului și în atragerea de venituri destinate dezvoltării zonei respective.

De asemenea, printre măsurile de redresare se mai află: introducerea controalelor volum-tarif-încasări, analizarea tarifelor practicate, achiziția de echipamente moderne și tehnică de calcul, prioritizarea investițiilor în scopul efectuării dotărilor absolut necesare desfășurării activității la standardele impuse de piață de curierat.

Măsurile din planul strategic urmăresc reconstruirea și consolidarea instituției într-o companie profitabilă care se autofinanțează și se dezvoltă ca un furnizor modern de servicii poștale, la tarife accesibile și standarde europene, precizează MCSI.

Planul strategic de redresare a Companiei Naționale "Poșta Română" se întinde pe 5 ani, are termene clare pentru fiecare etapă de implementare în parte și vine în completarea majorării capitalului social al companiei, proces care se află în desfășurare.

Consiliul de Administrație (CA) al Companiei Naționale "Poșta Română" (CNPR) va numi un director general cu mandat de patru ani după data de 8 octombrie, până atunci interimatul urmând să fie asigurat de Rareș Stanciu, fostul director operațional al instituției, au declarat, pe 26 septembrie, pentru AGERPRES, reprezentanții CNPR.

Pe data de 24 septembrie 2017 mandatul de director interimar al Poștei Române al lui Andrei Stănescu a expirat.

"Compania Națională Poșta Română a scos la licitație achiziționarea de servicii de head hunting, în vederea numirii unui nou director general. În acest sens, compania a desemnat firma de executive search George Butunoiu Group pentru a furniza asistență de specialitate în procesul de recrutare și selecție, conform prevederilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Până la data de 8 octombrie, Butunoiu Group trebuie să întocmească o listă cu posibili candidați, iar ulterior acestei date Consiliul de Administrație urmează să valideze o persoană din acea listă. Procedura poate să dureze o zi, două, o săptămână. Cert este că, până la sfârșitul lunii octombrie, Poșta Română va avea un nou director director general stabil, cu mandat de patru ani", au explicat sursele citate.

În legătură cu noul director interimar al CNPR, Rareș Stanciu, reprezentanții Poștei au precizat că mandatul acestuia este stabilit la cel mult patru luni sau până în momentul în care va fi numit un director general cu mandat întreg.

În data de 4 ianuarie 2017, directorul executiv al Direcției Juridice, Control și Resurse Umane din Poșta Română, Andrei Stănescu, a fost numit în funcția de director interimar al companiei, până la definitivarea procedurilor de selecție a noului director general. Numirea a venit după ce fostul director al Poștei Române, Alexandru Petrescu, a fost propus și validat pentru funcția de ministru al Economiei, în Guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu.

Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990, și nu o instituție publică. Ea funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează. Poșta Română este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională, în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.

Compania deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: