Bloomberg: Cresterile salariale din Europa de Est nu sunt o amenintare la adresa locurilor de munca

Data publicarii: 29-09-2017 | Economie

Cresterea salariilor de la Praga si pana la Budapesta ar putea sa nu fie o amenintare la adresa modelul economic al Europei de Est bazat pe mana de lucru ieftina asa cum avertizeaza unii analisti, sustin jurnalistii de la Bloomberg.

Motivul principal al acestei viziuni optimiste este productivitatea. Dacă în prezent majorările salariale sunt superioare creșterilor de productivitate, situația a fost exact inversă în perioada tranziției de după căderea comunismului, când creșterile salariale au fost inferioare creșterilor de productivitate.

Potrivit calculelor Bloomberg pe baza datelor Eurostat, la finele lui 2016, costurile cu mâna de lucru în cele zece noi state membre ale UE erau la un sfert comparativ cu cele din Germania. Pe de altă parte, productivitatea în Europa de Est este la două treimi față de cea din Germania.

"Există o "rezervă" de productivitate în Europa de Est care justifică majorările salariale", a declarat Bela Galgoczy economist la European Trade Union Institute din Bruxelles.

Aceasta ar explica de ce investitorii sunt mai puțin îngrijorați de majorările salariale în sine decât de motivul care stă la baza acestor majorări, respectiv deficitul de mână de lucru provocat de plecarea în Occident a muncitorilor în căutarea unor salarii mai mari.

În Ungaria, un raport publicat în luna aprilie a arătat că investitorii german sunt nemulțumiți de numărul mic de muncitori calificați disponibili. În aceste condiții unele companii au reacționat. Astfel lanțul german de distribuție Lidl a majorat cu o treime salariul angajaților din Ungaria, iar McDonald's oferă cazare gratuită pentru unii angajați.

Chiar dacă boom-ul salariilor ar putea pune sub semnul întrebării modelul de creștere economică al Europei de Est, bazat pe mâna de lucru ieftină, investitorii cred că există în continuare oportunități de profit. Banca americană JPMorgan Chase & Co. vrea să angajeze mai multe mii de persoane în Polonia pentru salarii foarte bine plătite, a declarat recent vicepremierul Mateusz Morawiecki.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: