Inflatia in zona euro a stagnat la 1,5% in luna septembrie

Data publicarii: 30-09-2017 | Economie

Rata anuala a inflatiei in zona euro a ramas stabila in luna septembrie la 1,5%, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul european de statistica (Eurostat), informeaza AFP.

Cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiștilor de la furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o creștere anuală a prețurilor de 1,6% în zona euro.

Potrivit Eurostat, în luna septembrie 2017, cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la energie, cu o creștere anuală de 3,9%, după un avans de 4% în luna august, urmate de prețurile la alimente, alcool și țigări, care au crescut cu 1,9%, față de un avans de 1,4% în august, și prețurile la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,5%, față de un avans de 1,6% în luna august.

Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a crescut cu 1,1% în luna septembrie, mai puțin decât un avans de 1,2% înregistrat în lunile iulie și august. Și în acest caz, cifra comunicată de Eurostat este sub estimările analiștilor de la Factset care mizau pe o inflație de bază de 1,2%.

La ședința de politică monetară organizată la începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificată dobânda de politică monetară și programul de achiziții de active, "până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susținută a traiectoriei inflației, în concordanță cu obiectivul sau privind inflația". Recent însă președintele BCE, Mario Draghi, s-a declarat încrezător că inflația se va apropia de țintă. BCE vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: