Lazea: Guvernul, datorita politicii fiscale prociclice si a cresterilor salariale a fost nevoit sa reduca masiv investitiile

Data publicarii: 01-11-2017 | Economie

Scaderea investitiilor straine ar putea fi explicata prin faptul ca investitiile pe care le face statul roman au rol de antrenare urmate fiind de cele straine, dar, din cauza politicii fiscale prociclice si a cresterilor de salarii, Guvernul a fost nevoit sa reduca masiv investitiile pentru a se incadra in tinta de deficit, a aratat Valentin Lazea, economist sef la Banca Nationala a Romaniei (BNR), prezent la "Foreign Investors Summit" .

"Există o legătură puțin mai complicat de explicat între investițiile pe care le face statul român și care au rol de antrenare, urmate fiind de investițiile străine, în sensul că Guvernul, datorită politicii fiscale prociclice și a creșterilor de salarii foarte mari, a fost nevoit să reducă masiv investițiile proprii pentru a se putea încadra în limita de de deficit de 3%. Ori, investitorul privat de regulă vine pe urma sau în urma guvernului oricărei țări, astfel încât, dacă guvernul țării respective taie din investiții o reacție firească a sectorului privat este să nu investească nici el. El nu vine în locul guvernului, ci în completarea guvernului", a spus Lazea.

Acesta a precizat că pentru a avea o creștere economică sustenabilă este nevoie de păstrarea echilibrelor macroeconomice, creșterea factorilor care contribuie la majorarea produsului intern brut potențial — capital, forță de muncă și productivitate. Lazea a menționat că numai prin relaxări fiscale nu putem avea creștere sustenabilă pe termen lung.

"Așa cum a fost construit bugetul, investițiile se bazează în cea mai mare măsură pe atragerea de fonduri europene. Ori aici avem întârzieri legate de motive birocratice. Problema este că atunci când ne vom pune la punct aceste probleme și vom putea să atragem fonduri, guvernul va trebui să cofinanțeze, deci să dea acei 15% pentru investiții și cu acei 15% riscăm să ieșim din marja de deficit de 3%", a afirmat Lazea.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: