Misa: Le spun companiilor multinationale ca vor trebui sa respecte Romania si sa plateasca taxele si impozitele ca in alte tari
Data publicarii: 09-11-2017 | EconomieCompaniile multinationale vor trebui sa respecte Romania si trebuie sa plateasca taxele si impozitele ca in alte tari ale Uniunii Europene sau din afara acesteia, a afirmat, miercuri, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, intr-o conferinta de presa.
"Le spun companiilor multinaționale că România este o țară cu un climat fiscal foarte bun pentru a investi, că România este țara care oferă o fiscalitate dintre cele mai reduse din Europa și le spun, totodată, companiilor multinaționale care nu achită impozit pe profit în România și care încearcă să evite plata impozitelor și taxelor în România că vor trebui să respecte România și pe români și să plătească aceste impozite și taxe, la fel cum o fac în toate celelalte țări membre ale Uniunii Europene sau în afara Uniunii Europene", a afirmat Ionuț Mișa, întrebat ce le transmite investitorilor.
Acesta a arătat, în cadrul unei prezentări, că Guvernul a luat măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, iar acestea s-au realizat prin introducerea Directivei UE 1.164/2016 (privind combaterea practicilor de evitare a obligațiilor fiscale prin erodarea bazei de impozitare și transferul profiturilor — n. r.). Transpunerea ei s-a efectuat prin patru modificări aduse Codului Fiscal.
Una dintre acestea este legată de limitarea deducerii dobânzilor, alta vizează impozitarea activelor externalizate, a treia este regula anti-abuz, care presupune refuzul acordării de către stat a beneficiilor fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme, iar ultima se referă la împiedicarea evitării impozitelor din România prin devierea veniturilor către filiale din paradisuri fiscale.
În ceea ce privește descurajarea finanțărilor în interiorul grupurilor multinaționale la dobânzi exagerate pentru evitarea taxelor în România, Mișa a arătat că atunci când lucra la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a inițiat controale la mai multe companii multinaționale, și nu numai, și a reușit să atragă suplimentar la bugetul de stat, numai de la o companie de top din domeniul petrolului, suma de 200 de milioane de euro.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice