Consumul de miere conventionala este de 600-700 grame/an pe locuitor; 5% din productia nationala este bio (ROMAPIS)

Data publicarii: 10-11-2017 | Economie

Consumul de miere conventionala in Romania se situeaza, in prezent, la 600-700 de grame/an pe cap de locuitor, de doua-trei ori mai putin decat in tarile dezvoltate, iar din totalul productiei nationale 5% apartine apicultorilor certificati ecologic sau in curs de conversie, arata datele federatiei de profil ROMAPIS, transmise, joi, AGERPRES.

"Românii au început să consume mai multă miere ecologică față de anii precedenți, dar sunt încă departe de a atinge cotele de consum din alte țări, susțin reprezentanții federației de profil ROMAPIS. Conform acestora, consumul de miere convențională rămâne scăzut în România, la 600-700 grame de miere/an, ceea ce înseamnă de 2-3 ori mai puțin decât în țările mai prospere. Din cele 24.000 de tone de miere produsă anual de apicultori un procent de 5% aparține apicultorilor certificați ecologic sau în curs de conversie", susțin reprezentanții organizației specializate.

În acest context, ROMAPIS anunță lansarea unui curs de apicultură ecologică, prin intermediul căruia cât mai mulți apicultori să fie informați despre beneficiile conversiei în sistemul ecologic, crescând astfel oferta pentru produse certificate pe piața autohtonă. "În cadrul cursului, apicultorii vor învăța cum să treacă de la producția de miere convențională la cea ecologică", notează sursa citată.

'Marele avantaj al producătorului ecologic de miere este dreptul să folosească eticheta bio pentru toate produsele sale, ca o recunoaștere binemeritată a calității lor în urma eforturilor făcute pentru a oferi clientului alimente sănătoase și gustoase. Ceea ce înseamnă în mod firesc și prețuri mai bune și o desfacere asigurată, mai ales la vânzarea en gros. Cererea pe piața bio este în creștere în societatea modernă și curentul cred că se va menține și se va accentua. Anul acesta cine a avut certificare bio nu a stat cu mierea pe stoc decât dacă și-a dorit asta', declară Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS.

În prezent, ROMAPIS reunește 15 asociații de profil, reprezentând peste 2.300 de apicultori care dețin aproximativ 10% din șeptelul național.

Următoarea sesiune a cursului de apicultură ecologică va avea loc în perioada 18 — 19 noiembrie 2017. În cele două zile de curs, apicultorii vor afla detalii despre actele normative care reglementează apicultura ecologică, ce este permis și ce nu în stupinele certificate, atât din punct de vedere general, cât și intrând în detalii concrete, ce trebuie să știe apicultorul organic despre culturile agricole și plantele melifere folositoare.

Conform datelor Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACAR), în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat în România o creștere de 15%, însă 3-4 ori mai puțin comparativ cu 1,5 kilograme în Olanda și Belgia, cele două kilograme consumate în Germania și chiar trei kilograme în țările nordice.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, iar efectivele au atins un vârf de 1,47 milioane de familii de albine.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: