Legumele si conservele din legume, ouale si energia electrica s-au scumpit cel mai mult in octombrie
Data publicarii: 10-11-2017 | EconomieCartofii, ouale si fructele proaspete sunt marfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult in luna octombrie fata de luna precedenta, in timp ce, in categoria marfuri nealimentare, cele mai severe cresteri de preturi au fost consemnate in cazul energiei electrice si termice si al combustibililor, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), publicate vineri.
Astfel, prețul legumelor și al conservelor de legume, pe segmentul "Alte legume și conserve de legume" a crescut cu 7,66%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63%, fructele proaspete cu 6,19% și cartofii cu 5,41%. Scumpiri au fost consemnate și în cazul untului (+4,80%), fructelor și conservelor de fructe (+2,54%) și produselor lactate (+1,07%) și brânză de oaie (telemea), de 1,05%.
Pe segmentul mărfurilor nealimentare, prețul energiei electrice a urcat cu 6,94%, al combustibililor cu 3,47% și al energiei termice cu 1,96%.
Pe de altă parte, cele mai mari scăderi au fost consemnate la transportul aerian (-1,23%), citrice și alte fructe (-1,16%), zahăr (-0,42%), mălai (-0,12%) și tarifele la telefonie (-0,2%).
Pe total mărfuri alimentare, prețurile au crescut cu 1,28%, în octombrie față de luna precedentă, iar cele nealimentare au urcat cu 1,74%. La servicii, prețurile au crescut cu 0,16%.
Prețurile de consum au continuat să crească în luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 2,6%, de la 1,8% în septembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,52% și a celor nealimentare cu 3,26%.
"Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 — octombrie 2017) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2015 — octombrie 2016), calculată pe baza IPC, este 0,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,6%", precizează INS.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.
Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.
Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.
Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri