INS: Afacerile din industrie s-a majorat cu 10,9%, dupa primele trei trimestre din acest an

Data publicarii: 10-11-2017 | Economie

Cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 10,9% in primele noua luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, datorita rezultatelor pozitive din industria extractiva (+15,3%) si industria prelucratoare (+10,8%), a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri în: industria energetică (+19,9%), industria bunurilor de capital (+15,8%), industria bunurilor intermediare (+9%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+7,9%) și industria bunurilor de uz curent (+5,2%).

Potrivit datelor INS, în luna septembrie 2017, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă), în termeni nominali, a crescut față de luna august cu 9,4%, ca urmare majorărilor din industria prelucrătoare (+9,4%) și din industria extractivă (+6,6%). De asemenea, pe marile grupe industriale, au mai fost creșteri în industria bunurilor de capital (+22,1%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,9%) și industria bunurilor intermediare (+8,3%), iar scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-6,8%) și industria bunurilor de uz curent (-0,4%).

Comparativ cu luna septembrie 2016, afacerile din industrie s-au majorat pe ansamblu cu 11,8%, datorită industriei extractive (+28,5%) și industriei prelucrătoare (+11,5%). Pe marile grupe industriale au fost înregistrate creșteri în industria energetică (+62,4%), industria bunurilor de capital (+12,1%), industria bunurilor intermediare (+11,9%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+7,6%) și industria bunurilor de uz curent (+3,0%).

Datele INS precizează că valoarea cifrei de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referință, provenite atât din activitatea principală, cât și din activitățile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: