Petcu: Investitiile vor fi principalul criteriu de evaluare a managerilor de companii energetice, nu profitul sau cifra de afaceri, ca acum

Data publicarii: 17-11-2017 | Economie

Principalul criteriu de evaluare a unui manager de companie va fi pe viitor nivelul de realizare a investitiilor, nu profitul sau cifra de afaceri, cum se intampla acum, a declarat, joi, ministrul de resort, Toma Petcu, in cadrul audierilor din Comisia parlamentara de ancheta privind activitatea ANRE.

"Din păcate, în majoritatea contractelor de mandat ale managerilor, principalul criteriu este al profitabilității, al cifrei de afaceri, iar investițiile sunt ultimul criteriu. În momentul acesta, Ministerul Energiei este în procedură de achiziție a serviciilor de asistență pentru selecție pe OUG 109 (privind guvernanța corporativă în întreprinderile de stat — n.r.) a unor companii de headhunting. În momentul în care vom avea și vom stabili foarte clar criteriile de selecție a managerilor, principalele condiții și principalul criteriu de analiză a unui manager într-un an voi solicita să fie nivelul de investiții și realizarea lui, abia ulterior să vină profitul și cifra de afaceri, pentru că suntem într-un paradox: solicităm companiilor să facă investiții, dar punem principalul criteriu profitul și cifra de afaceri și atunci orice manager de bună credință, între ghilimele, va încerca să maximizeze cele două punctaje pentru a fi în parametrii contractului de mandat", a spus Petcu.

El a oferit drept exemplu Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, care nu și-a respectat nivelul de investiții în primele luni ale anului.

"Hidroelectrica nu și-a respectat programul de mentenanță la șase luni. Prima măsură pe care am luat-o a fost aceea de a schimba conducerea, care avea o mentalitate din perioada când compania era în insolvență, respectiv să restrângă foarte mult cheltuielile cu investițiile și mentenanța, și să dezvolte foarte mult partea de profit", a mai spus Petcu.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: