Daniela Tanase (MFP): Legislatia europeana nu permite TVA 0% pentru locuinte; am cerut derogare, dar raspunsul a fost negativ
Data publicarii: 18-11-2017 | EconomieDirectiva europeana privind Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) prevede ca nivelul minim al acestei taxe este de 5%, prin urmare nu poate fi introdusa o cota de 0% pentru locuinte, desi Romania a cerut o derogare, a declarat, vineri, Daniela Tanase, director in Ministerul de Finante.
"TVA este o taxă stabilită la nivelul Uniunii Europene, în baza unei directive din 2006, pe care noi avem obligația să o respectăm. Noi am ales de la finele anului 2008 să aplicăm o cotă redusă de 5%, pentru achiziția de locuințe, ca parte a politicii sociale, aceasta fiind singura posibilitate oferită de directiva respectivă", a precizat Tănase, într-o conferință pe teme imobiliare.
Potrivit acesteia, autoritățile române au cerut o derogare de la Bruxelles pentru a aplica o cotă de TVA de 0% pentru locuințe, însă răspunsul a fost negativ.
"A existat o propunere de aplicare a cotei reduse de 0% la TVA, însă acest lucru nu este prevăzut de directivă. Limita minimă în ceea ce privește cota redusă de TVA este de 5%, pe care noi deja am implementat-o. S-a cerut o derogare pentru a se putea implementa cota de 0%, dar, din păcate, răspunsul a fost negativ. Nu se poate aplica o cotă mai mică de 5% pentru locuințe", a subliniat oficialul ministerial.
Potrivit Danielei Tănase, în Codul fiscal s-a introdus o valoare maximă a locuinței care poate beneficia de TVA redus de 5%, care la momentul respectiv era echivalentul a 100.000 de euro.
"Între timp, cursul a crescut și nu a mai reprezentat același lucru. Astfel că, în 2016, s-a rescris Codul fiscal și a fost majorată valoarea la 450.000 de lei, ca să aibă același echivalent în euro", a explicat ea.
Tănase a mai spus că, deși nu se poate o aplica o cotă de TVA mai mică de 5%, se pot modifica totuși condițiile în care se stabilește că o locuință se încadrează în categoria de politici sociale.
Aceasta, în condițiile în care, în timpul dezbaterii, mai mulți dezvoltatori imobiliari s-au plâns de faptul că plafonul de 450.000 de lei nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, în contextul în care cursul euro-leu a crescut.
"Există în acest sens o inițiativă parlamentară care a trecut de Senat și este acum în dezbatere în Camera Deputaților, unde pot fi aduse amendamente legate de suprafața construcției sau valoarea ei sau alte lucruri de acest gen. În plus, din 2016, a fost introdusă taxarea inversă pentru persoanele impozabile, ca o măsură care să stimuleze acest sector, principalul obiectiv fiind combaterea evaziunii fiscale și stimularea competiției", a adăugat oficialul MFP.
Sursa: Agerpress
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice