Bancile afectate de Brexit vor incepe sa transfere personal peste hotare la inceputul lui 2018

Data publicarii: 21-11-2017 | Economie

In timp ce politicienii britanici se lupta sa ajunga in 2018 la un acord care va reduce ingrijorarile mediului de afaceri cu privire la Brexit, pentru unele industrii acest acord va veni prea tarziu, informeaza Bloomberg.

Potrivit unor surse din mediul bancar citate de Bloomberg, în absența unor modificări spectaculoase, marile bănci globale vor începe să își pună în aplicare planurile de relocalizare la începutul anului următor, pentru a fi sigure că vor avea noi birouri în interiorul Uniunii Europene în momentul în care Marea Britanie va ieși din blocul comunitar. În plus, premierul britanic Theresa May nu poate să împiedice băncile să pună în aplicare planurile lor de rezervă, a declarat una dintre surse.

"Dacă la începutul anului următor nu vom avea o direcție clară a negocierilor, cred că jucătorii din industria bancară vor trebui să ia decizii", a declarat directorul general adjunct de la Société Générale, Severin Cabannes, adăugând ca banca intenționează să creeze 300 de noi locuri de muncă la Paris.

Potrivit lui Cabannes, banca va avea nevoie de aproximativ un an pentru această transformare.

În condițiile în care negocierile cu privire la Brexit par blocate pentru mai multe luni, o serie de bănci precum Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, UBS Group și Royal Bank of Scotland Group vor începe să mute angajați, infrastructură și capital spre noile birouri din blocul comunitar în primul trimestru al anului următor, au declarat sursele citate de Bloomberg. Chiar dacă băncile ar dori să amâne, și la modul ideal să evite, implementarea planurilor de rezervă, vor avea nevoie de cel puțin 12 luni pentru a pune la punct operațiuni de largă largă în interiorul UE cu un număr semnificativ de angajați de top.

"Chiar la începutul anului următor trebuie să avem o viziune foarte clară cu privire la ceea ce se va întâmplă", a declarat directorul de reglementare de la Deutsche Bank, Sylvie Matherat. Potrivit acesteia, dacă nu se va ajunge în curând la un acord cu privire la Brexit, băncile vor trebui să se pregătească pentru cel mai pesimist scenariu.

Recent, secretarul britanic pentru Brexit, David Davis, s-a declarat hotărât să mențină competitivitatea sectorului financiar britanic, adăugând că va negocia o perioadă de tranziție de doi ani. Însă băncile se tem că aceasta este prea puțin. În plus, organismele de reglementare din UE au estimat că primul trimestru din 2018 este momentul de la care băncile vor trebui să declanșeze planurile de rezervă și să înceapă să mute angajați.

Un număr de aproximativ 20 de bănci sunt deja în discuții avansate cu organismele de reglementare din UE pentru obținerea autorizațiilor de funcționare. Bank of America, Goldman Sachs și Morgan Stanley au semnat contracte pentru închirierea de spații de birouri și alte zece firme caută noii sedii în UE.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, în prima fază băncile vor muta doar câteva sute de locuri de muncă, mai ales în vânzări, trading și operațiuni back-office, de la Londra spre orașe precum Frankfurt, Paris și Dublin, însă numărul final ar putea să atingă câteva zeci de mii în funcție de rezultatul final al negocierilor.

Sam Woods, directorul Autorității de reglementare prudențială din cadrul Băncii Angliei, a estimat că Marea Britanie ar putea pierde până la 75.000 de locuri de muncă în sectorul bancar și al asigurărilor dacă iese din UE fără un acord.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: