Zemitis ( CE ): In UE exista o mare lichiditate in piata, dar banii nu ajung la proiecte, in acest sens fiind create programe

Data publicarii: 28-11-2017 | Economie

Trimisul special al AGERPRES, Florin Barbuta, transmite: In Uniunea Europeana exista o mare lichiditate in piata, institutiile financiare au multi bani, dar acestia nu ajung la proiecte, a declarat Martins Zemitis, economist la reprezentanta Comisiei Europene din Letonia, care sustine ca in acest sens au fost create programe precum Planul Juncker.

"Investițiile sunt un element cheie pentru dezvoltarea economică. Problema este că există o mare lichiditate în piață, mulți bani, instituțiile financiare au mulți bani. Acești bani nu ajung la proiecte. Investitorii, promotorii proiectelor au puțină încredere. Sunt probleme geopolitice, recenta criză încă este în viață în mințile oamenilor. Așadar, în ciuda lichidității mari din piață, există o lipsă a investițiilor", a spus Zemitis, în cadrul unui eveniment organizat de investEU.

Potrivit acestuia, este nevoie de acțiune la nivelul statelor membre pentru a impulsiona investițiile.

"Bineînțeles, bugetele naționale au rețineri, în special în unele state membre care au avut asistență financiară. Letonia a fost una dintre țările care a trebuit să apeleze la un împrumut de la FMI și Comisia Europeană. Deci, disciplina fiscală trebuie menținută și, de asemenea, bugetul ținut sub control. Mai sunt, bineînțeles, și alte bariere ale investițiilor, cele de natură regulatorie, regim legal, economie neagră. Este nevoie de acțiune la nivelul statelor membre, la nivelul țărilor, dar și bugetul UE poate juca un rol", a explicat economistul Reprezentanței Comisiei Europene din Letonia, făcând referire la Planul Juncker și la proiectele care pot fi finanțate prin intermediul lui.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: