Anghel (BVB): Bursa a inregistrat cea mai buna performanta din istorie, din punct de vedere al listarilor

Data publicarii: 08-12-2017 | Economie

Bursa a ajuns la 88 de emitenti la finalul lunii trecute, dupa ce, numai in ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piata principala, ceea ce reprezinta cea mai buna performanta din istoria ei, a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel.

'Noiembrie a fost o lună plină la Bursa de Valori București. Pe segmentul de acțiuni au avut loc două listări cu valoare totală de 64 de milioane de euro, iar pe segmentul de obligațiuni au intrat la tranzacționare obligațiuni de 1,2 milioane de euro. Bursa românească a ajuns la 88 de emitenți la finalul lunii trecute, după ce, numai în ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piața principală, ceea ce reprezintă cea mai bună performanță din istoria bursei ca număr de noi companii. Trendul listărilor sperăm să continue în 2018 și astfel alte companii să intre în ringul bursier', a spus Anghel, potrivit unui comunicat al BVB, remis joi AGERPRES.

La finalul lunii noiembrie, BET, indicele principal al pieței, care măsoară evoluția celor mai lichide 13 companii listate la BVB, a menținut un plus de aproape 10 procente și a închis luna la un nivel de 7.796 puncte, cu 700 de puncte peste nivelul la care începuse anul 2017.

După primele 11 luni, indicele BET-TR, care include și dividendele acordate de companiile din BET, a avansat cu aproape 20% și a închis ultima ședință din noiembrie la un nivel de 10.483 puncte. Din rândul tuturor indicilor BVB, cel mai semnificativ avans, de aproape 30%, a fost înregistrat de BET-FI, indicele care reflectă evoluția societăților de investiții financiare (SIF-uri) și a Fondului Proprietatea, care a ajuns la 38.466 de puncte la finalul lunii trecute.

"Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni a depășit nivelul de 2 miliarde de euro la finalul lunii noiembrie și a înregistrat un avans de 16% față de primele 11 luni ale anului trecut. Valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a fost de peste 9,3 milioane de euro după primele 11 luni. Astfel, comparativ cu perioada ianuarie-noiembrie 2016, valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut cu 18%", menționează sursa citată.

Capitalizarea bursieră a companiilor românești a ajuns la 19,8 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 35,6 miliarde de euro.

BVB reamintește că două companii s-au listat într-o singură lună, în noiembrie, la BVB, respectiv Transilvania Broker de Asigurare și Sphera Franchise Group.

"Acțiunile Transilvania Broker de Asigurare, unul dintre principalii jucători din piața locală de brokeraj în asigurări, au intrat la tranzacționare pe piața reglementată a BVB pe data de 2 noiembrie 2017, cu simbolul bursier TBK. Au fost vândute 625.000 de acțiuni reprezentând 25% din capitalul social. Prețul din ofertă a fost de 15,5 lei/acțiune, iar în urma aplicării discountului de 7% prețul stabilit a fost de 14,4150 lei/acțiune, iar valoarea ofertei a depășit astfel 9 milioane de lei. Transilvania Broker este primul broker de asigurare din România care s-a listat pe bursa românească", informează operatorul pieței de capital.

Acțiunile Sphera Franchise Group au intrat la tranzacționare la BVB pe 9 noiembrie 2017, cu simbolul bursier SFG. Compania care administrează restaurante sub brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell a devenit astfel primul operator din domeniul foodservice listat la BVB. Prețul final de ofertă pentru cele 9,83 de milioane de acțiuni emise de Sphera a fost stabilit la 29 lei pe acțiune. La acest preț, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro).

În noiembrie, două emisiuni de obligațiuni au intrat la tranzacționare la BVB.

"Obligațiunile corporative emise de Investia Finance cu simbolul INV22, se tranzacționează în cadrul Sistemului Alternativ de Tranzacționare administrat de BVB începând cu 27 noiembrie 2017. Emisiunea a fost formată din 10.000 de obligațiuni, negarantate, denominate în lei, cu o valoare nominală de 100 de lei și în valoare totală de un milion de lei. Rata anuală a dobânzii este de 7% pe an, iar data maturității este martie 2022", conform BVB.

Bursa reamintește că, începând cu 28 noiembrie 2017, au intrat la tranzacționare în cadrul Sistemului Alternativ de Tranzacționare administrat de BVB obligațiunile corporative emise de Bittnet Systems, cu simbolul BNET22. Emisiunea a fost formată din 45.000 de obligațiuni, negarantate, denominate în lei, cu o valoare nominală de 100 de lei și în valoare totală de 4,5 milioane lei. Rata anuală a dobânzii este fixă de 9% pe an, iar data maturității este septembrie 2022.

Sursa: Agerpress

Ultimele stiri pe BankNews.ro: